Tekstiilialan liikevaihto kasvaa, mutta vaateala kääntyi jälleen laskuun

Tekstiilialan liikevaihto on kasvanut neljän viime vuoden ajan, mutta vaatealalla on ollut vaikeuksia koko 2010-luvun.

Tekstiili- ja vaatealojen kehitys on mennyt viime vuosina eri suuntiin. Vaatealalla nähtiin vuonna 2017 käänne kasvuun, mutta nyt näyttää siltä, että kasvuvuosi jäi poikkeukseksi.

Tekstiilialan liikevaihdon hienoinen kasvu jatkuu

Tekstiilialan yritykset valmistavat ja valmistuttavat muun muassa sisustustekstiilejä, mattoja, neuloksia, lankoja, kuitukankaita ja teollisia tekstiilejä.

Vaatealan yritykset valmistavat ja valmistuttavat muun muassa naisten, miesten ja lasten vaatteita, urheiluvaatteita, asusteita ja alusvaatteita. Vaatealaan kuuluvat myös työvaateyritykset.

Tekstiilien valmistuksen ja valmistuttamisen toimialalla on Suomessa noin 340 yritystä, joiden liikevaihto on yhteensä 410 miljoonaa euroa. Yritykset työllistävät suoraan yli 2 100 henkilöä.

Tekstiilialan liikevaihto on kasvanut neljä viime vuotta peräkkäin, mutta kasvu on hidastunut vuosi vuodelta. Viime vuonna alan liikevaihto kasvoi 0,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla liikevaihto kasvoi 0,7 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tekstiilialan liikevaihdon vuosimuutos. H1 tarkoittaa tammi-kesäkuuta. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Tekstiilialalla vientiliikevaihto ja kotimaan liikevaihto ovat kehittyneet viime vuosina samansuuntaisesti. Alkuvuonna 2019 alan liikevaihto Suomessa oli hienoisessa laskussa, vientiliikevaihto taas pienessä kasvussa. Tekstiilien valmistuksen toimialalla noin kolmannes kokonaisliikevaihdosta tulee vientiliikevaihdosta.

Tekstiilialan liikevaihdon kehitys, indeksikuvaaja. H1 tarkoittaa tammi-kesäkuuta. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Tekstiilialan yritykset valmistavat ja valmistuttavat muun muassa sisustustekstiilejä, mattoja, neuloksia, lankoja, kuitukankaita ja teollisia tekstiilejä. Alan tuotteita myydään siis sekä kuluttajille että B2B-markkinoille.

Vaatealan liikevaihto kääntynyt laskuun

Vaatteiden valmistuksen ja valmistuttamisen toimialalla on Suomessa noin 320 yritystä, joiden liikevaihto on yhteensä 640 miljoonaa euroa. Yritykset työllistävät suoraan 2 700 henkilöä.

2010-luku on ollut vaatealalle vaikea, ja liikevaihto on ollut laskussa. Vaatealalla iloittiin vuonna 2017 liikevaihdon kääntymisestä 5 prosentin kasvuun pitkän laskun jälkeen. Nyt näyttää siltä, että kyseessä oli yksi poikkeusvuosi, ja sen jälkeen liikevaihto on taas kääntynyt laskuun.

Vuonna 2018 liikevaihto laski 1,4 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon perusteella lasku on kiihtynyt: tammi-kesäkuussa liikevaihto laski 2,8 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Vaatealan liikevaihdon vuosimuutos. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Vaatealan vientiliikevaihto kehittyi hyvin vuosina 2014-2018, mutta nyt viennin kasvu on taittunut. Vaatealalla vientiliikevaihdon osuus on noin kolmanneksen vaateyritysten kokonaisliikevaihdosta.

Alan kotimaan myynti on ollut vaikeuksissa koko 2010-luvun. Kotimaan myynnin jyrkkä lasku on pysähtynyt, ja vuosina 2017-2018 kotimaan myynnissä päästiin kasvuun. Alkuvuoden kehitys näyttää kuitenkin kotimaan liikevaihdolle 0,9 % laskua.

Vaatealan liikevaihdon kehitys, indeksikuvaaja. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Vaatealan yritykset valmistavat ja valmistuttavat muun muassa naisten, miesten ja lasten vaatteita, urheiluvaatteita, asusteita ja alusvaatteita. Vaatealaan kuuluvat myös työvaateyritykset.

Tekstiili- ja muotialan talouskatsaus, johon artikkeli perustuu.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilastosivut