Liiton uusi jäsen: Infinited Fiber Company kehitti ikuisesti kiertävän kuidun

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n uusin jäsen on Infinited Fiber Company. Tervetuloa mukaan! Infinited Fiber Company kehittää teknologiaa, jolla vanhoista vaatteista voidaan valmistaa uutta kuitua. Käytön jälkeen kuitu voidaan kierrättää uudelleen kerta toisensa jälkeen. Yritys etsii parhaillaan rahoittajia kaupallisen mittakaavan tuotantolaitoksen perustamiseksi.

Infinited Fiber Companyn kuitu voi korvata lähitulevaisuudessa puuvillan käyttöä. Toimitusjohtaja Petri Alavan mukaan uuden kuidun markkinapotentiaali on valtava. Käyttökohteet voivat olla mitä tahansa vaatteista ja kodintekstiileistä hygieniatuotteisiin ja teknisiin tekstiileihin.

”Nykyisessä mallissa ei ole mitään järkeä. Haaskaamme jatkuvasti arvokkaita materiaaleja. Tekstiili- ja muotialan toimijoilla on valtava paine löytää uusia ekologisia ratkaisuja”, Alava kertoo.

Infinited Fiber Company tekee yhteistyötä niin suomalaisten kuin kansainvälisten toimijoiden kanssa. Sen asiakaskuntaan kuuluvat tällä hetkellä muun muassa Adidas, H&M ja kuitukangasyhtiö Suominen.

Inifinited Fiber Company hyödyntää Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä kehitettyä teknologiaa, jolla poistotekstiilistä voidaan valmistaa uutta kuitua kemiallisella kierrätysmenetelmällä. Teknologian avulla selluloosapohjaiset materiaalit muutetaan liuokseksi, josta valmistetaan kuitua.

Innovaatioiden kaupallistamiseen panostettava

Infinited Fiber -kuidun bisnespotentiaali puuvillan korvaajana kiinnostaa sijoittajia, mutta tuotantolaitoksen perustamiseen liittyvien aikataulujen hitaus jarruttaa rahoittajien löytämistä. Potentiaalia kuitenkin olisi, sillä globaalin puuvillamarkkinan arvo on yli 50 miljardia dollaria.

”Suomesta puuttuu rahoitusinstrumentteja, joilla voitaisiin tukea tämäntyyppisiä teollisia innovaatioita”, Alava sanoo.

Teollisten innovaatioiden kaupallistaminen kestää huomattavasti pidempään kuin it-teknologian tai palvelun. Alava toivoo, että rahoitusinstrumentteja kehitettäisiin tukemaan myös varhaisen vaiheen kasvuyhtiöiden toimintaa.

Jotta Infinited Fiber Companyn kaltaisten yritysten tekemä arvokas kehitystyö helpottuisi ja vauhdittuisi, Suomen Tekstiili & Muoti ehdottaa, että tulevaan hallitusohjelmaan kirjataan innovaatioiden kaupallistamisen ohjelma. Ohjelman tavoitteena on suomalaisen tutkimuksen ja innovaatioiden kehittäminen valmiiksi tuotteiksi Suomessa.

”Näin voidaan auttaa kehittämään uusia menestyskonsepteja ja -tuotteita, jotka vievät Suomea eteenpäin luomalla kasvua, työtä ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. On myös tärkeää, että toimialat ovat tuotekehitys- ja yritystukia myönnettäessä samalla viivalla. Tekstiilialalta voi löytyä uusia menestystuotteita ja kasvua siinä missä muiltakin aloilta”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Uudesta kuidusta tuotteita kuluttajamarkkinoille vuonna 2020

Infinited Fiber Company pilotoi kuitutuotantoa tällä hetkellä VTT:n Bioruukin tiloissa Espoossa. Yrityksen asiakkaat ovat vakuuttuneita uuden kuidun ominaisuuksista ja toivovat saavansa sitä mahdollisimman pian suurempia määriä kaupallisten tuotteiden kehittämiseksi.

”Jos onnistumme saamaan rahoituksen tuotantolaitoksen perustamiseen, niin ensimmäiset Infinited Fiber -kuidusta valmistetut tuotteet olisivat kuluttajien saatavissa vuoden 2020 alkupuolella”, Alava arvioi.

Poistotekstiilistä uusia tuotteita

Infinited Fiberin Alava kertoo kannattavan tuotannon käynnistämisen edellyttävän, että raaka-aineeksi soveltuvaa poistotekstiiliä on riittävästi saatavilla. Hän arvioi, että Suomessa syntyvä tekstiilijätteen määrä riittäisi yhden keskisuuren tuotantolaitoksen pyörittämiseen.

Tällä hetkellä Suomessa käytöstä poistuvasta 70 miljoonasta tekstiilikilosta 80% päätyy energiaksi, vaikka valtaosa siitä olisi hyödynnettävissä uudelleen materiaalina.

Jotta tekstiilien kierto vauhdittuisi, Suomen Tekstiili & Muoti ehdottaa, että käytöstä poistuvia tekstiilejä ei kohdeltaisi jätteenä vaan raaka-aineena. Tekstiilien erilliskeräys tulee EU:ssa pakolliseksi vuonna 2025, ja Suomeen on myös suunnitteilla poistotekstiilin jalostuslaitos. Tarvetta on uusille innovaatioille sekä tuotteille, joissa hyödynnetään kierrätysmateriaalia.

Infinited Fiber Company on mukana Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II -julkaisussa.

Kuva: Infinited Fiber Company