Liiton uusi jäsenyritys Spinnova kehittää uudenlaista ekologista kuitua

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n uusin jäsen on Spinnova. Tervetuloa mukaan! Spinnova on innovatiivinen sellupohjaisten tekstiilikuitujen kehittäjä. Yritys tuo markkinoille uuden ympäristöystävällisen, puupohjaisen tekstiiliraaka-aineen.

Vuonna 2015 toimintansa aloittanut Spinnova valmistaa lankaa suoraan puukuiduista ilman kemiallisia prosesseja. Menetelmän avulla vältetään työvaiheet, jotka kuluttavat perinteisessä viskoosinvalmistuksessa kemikaaleja, energiaa ja vettä. Lisäksi kuidun raaka-aineena voidaan todennäköisesti käyttää joko uusiutuvaa tai muuten jätteeksi päätyvää materiaalia.

”Prosessissamme kuluu noin 99 prosenttia vähemmän vettä kuin puuvillan tuotannossa”, kertoo viestintäpäällikkö Emmi Berlin.

Berlinin mukaan valmistusteknologiaa kehitetään parhaillaan teolliseen mittakaavaan sopivaksi. Suunnitelmissa on avata pilottitehdas Jyväskylässä vielä vuoden 2018 aikana. Spinnovan yhteistyökumppanina on suomalainen designyritys Marimekko. Lisäksi sillä on kumppanina muitakin kansainvälisesti tunnettuja brändejä.

Spinnova panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen

Spinnovan liiketoimintamalli onkin hakea kumppanuuksia isojen brändien kanssa, sillä valtaosa kuidun valmistuksesta tapahtuu tulevaisuudessa yhteisyritysten tai teknologian lisensoinnin kautta. Spinnovan suunnitelmissa on panostaa vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ja jatkaa ekologisten materiaalivaihtoehtojen kehittämistä myös tulevaisuudessa.

”Spinnova on hyvä esimerkki alan uudenlaisista yrityksistä ja liiketoimintamallista. Alan työntekijöistä yhä suurempi osuus on toimihenkilöitä, joilta vaaditaan monipuolista osaamista. Alan koulutusta tulee tarkastella kokonaisuutena. Esimerkiksi tekstiili-innovaatioiden kehittämisessä kaivataan nyt materiaaliteknistä insinööriosaamista, jonka koulutus lakkautettiin”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

”Suomalaisen tekstiiliosaamisen laatu on turvattava kohdentamalla rahoitusta alan koulutukseen”, Auvinen jatkaa. Suomen Tekstiili & Muoti ehdottaa, että Suomeen kootaan Ruotsin tapaan alan osaamiskeskittymä, jossa opiskellaan tiiviissä yhteydessä yrityksiin. Monialaisessa oppimisympäristössä voidaan yhdistää tekstiiliteknistä materiaaliosaamista sekä markkinointi- ja liiketoimintaosaamista.

Uusissa materiaaleissa valtava potentiaali 

Spinnovan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin yritys pystyy tarjoamaan. Berlin myös uskoo, että yrityksen patentoidun teknologian avulla voidaan korvata puuvillaa ja synteettisiä tekokuituja tulevaisuudessa.

Spinnova on mukana Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä II -julkaisussa. 

Kuva: Spinnova

Oletko kiinnostunut Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyydestä? Liiton jäseniksi voivat hakea tekstiili-, vaate- ja muotialan yritykset. Tarjoamme jäsenyrityksille erilaisia palveluita, tilaisuuksia ja verkostoitumista. Tule mukaan kasvavaan joukkoomme! Lue lisää jäsenyydestä ja liiton palveluista täältä. Jäsenyyteen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Hanne Mikkoseen.