Linnan juhlissa nähdään tänä vuonna ekologista pukuloistoa

Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teema on tänä vuonna ympäristö. Teema näkyy kutsulistan painotuksissa sekä vieraiden juhla-asuissa.

Epäilemättä yksi illan kuvatuimmista juhla-asuista tulee olemaan Jenni Haukion puku, joka on valmistettu Aalto-yliopistossa uudesta ekologisesta Ioncell-materiaalista. Sen ovat suunnitelleet Aallon opiskelijat, vaatesuunnittelija Emma Saarnio ja tekstiilisuunnittelija Helmi Liikanen.

Puvun kangas on valmistettu koivusta tehdystä suomalaisesta liukosellusta. Aalto-yliopiston kehittämän Ioncellin valmistusprosessi on ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi viskoosin, ja sen raaka-aineena voidaan käyttää sellun lisäksi esimerkiksi kierrätyspahvia tai -tekstiiliä.

Pukujen alkuperä kiinnostaa

Turkulainen Muotikuu on vuodesta toiseen yksi Linnan juhlien osallistujien luottovaatettajista. Tänä vuonna Muotikuu on valmistanut 20 uutta pukua. Yrityksellä on myös oma maahantuonti, jonka pukuja on myyty niin ikään parikymmentä. Lisäksi tänä vuonna moni on halunnut uudistaa vanhan pukunsa.

”Kaikki vieraat ovat ajatelleet juhlien ympäristöteemaa tavalla tai toisella. Koskaan aikaisemmin ei ole keskusteltu näin paljon kankaiden alkuperästä ja tuotantotavoista”, kertoo Muotikuun perustaja ja suunnittelija Jaana Varkki-Terho.

Tänä vuonna Muotikuu toteuttaa mm. Suomen Partiolaisten puheenjohtajan Maria Ruoholan metsäteemaisen puvun, johon suomalainen Printscorpio on painanut metsäteemaisen valokuvan. Kansanedustaja Kike Elomaan (ps) puku puolestaan on valmistettu uusiokäytetystä kankaasta ja kansanedustaja Lenita Toivakan (kok) puku Muotikuun tyllihameiden leikkuujätteestä.

Remakelta kahdeksan ekopukua

Remake Ekodesignin trashionista Outi Pyy ja ompelijamestari Paula Malleus ovat luoneet tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolle yhteensä kahdeksan ekologista pukua.

Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan puoliso Laura Karjula pukeutuu Remaken asuun, jonka uudelleenkäytetty silkki on värjätty punakaalilla (kuvassa ylhäällä). Puvun pohjana on käytetty Pure Wasten tuottamaa, leikkuujätteestä valmistettua kierrätystrikoota.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen second hand -asun Pyy ja Malleus ovat jää- ja marmorivärjänneet käsin. Sodankyläläisen ympäristövaikuttajan Riikka Karppinen puvussa puolestaan on käytetty rysäverkkoja.  Animalian toiminnanjohtajalle Mai Kivelälle Remake on valmistanut juhla-asun kierrätetyistä t-paidoista ja farkuista.

Lisäksi Remaken itsenäisyyspäivän luomuksissa käytetään materiaaleina vhs-videonauhaa, kierrätettyä pitsiä ja uudelleenkäytettyjä japanilaisia perinnehousuja (hakama).

Lainattua, vanhaa ja ekologista

Ekologiseen teemaan sopii, että moni juhlii itsenäisyyspäivää vanhassa tai lainatussa puvussa. Esimerkiksi Vaatelainaamo Vaatepuussa on ollut vilskettä juhlapukujen lainauksessa, ja Linnassa nähdään ainakin 15 lainaamosta hankittua juhla-asua.

Myös Vaatepuun yrittäjä Soile-Maria Linnemäki on saanut kutsun vastaanotolle. Suunnittelija Anne-Mari Pahkala toteuttaa Linnemäelle uuden puvun, joka luonnollisesti tulee juhlien jälkeen vaatelainaamon lainausvalikoimaan kaikkien ulottuville.

Kiertotalouden edelläkävijä Globe Hope on toteuttanut Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtajalle Riikka Holopaiselle asun, jonka materiaalina on 30 vuotta vanhan silkkitafti. Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala on myös saanut kutsun Linnan juhliin ja aikoo juhlistaa itsenäisyyspäivää samassa laskuvarjomateriaalista ommellussa puvussa kuin aiemminkin.

Vieraiden joukossa nähdään tekstiilialan edustusta, kun Lapuan Kankurien yrittäjät Esko ja Jaana Hjelt saapuvat juhlaan. Jaana Hjeltin puku on kudottu pellavalangasta ja sen on suunnitellut Mira Järvinen Aalto-yliopistosta.

Tamperelaisen Uhana Designin kuosiosaamista puolestaan nähdään kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen (vihr) puolison Mari Parviaisen päällä.

Myös miehet ja työntekijät luottavat suomalaiseen

Miesten juhlapukeutumisessa iso osa juhlijoista luottaa suomalaisen Turon klassiseen frakkiin. Toimitusjohtaja Janne Antikaisen arvion mukaan jopa 60-70 prosenttia itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton frakeista on Turon käsialaa.

Osa miehistä hakee kuitenkin juhlaan persoonallisempaa pukeutumista. Esimerkiksi FRENN pukee Linnan juhliin taiteilija Kim Simonssonin. FRENNin suunnittelija Antti Laitinen on toteuttanut Simonssonille mittatilaustyönä juhlapuvun, jonka vihreässä rusetissa toistuu taiteilijan käyttämä pintatekniikka.

Suomalainen työ näkyy paitsi vieraiden, myös juhlissa työskentelevien asuissa. Esimerkiksi Salpauksen kokki- ja tarjoilijaopiskelijat, jotka työskentelevät vastaanotolla, pukeutuvat suomalaisen Image Wearin työasuihin.