Linnan juhlissa pukeudutaan innovatiivisiin ja ekologisiin pukuihin

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton teema on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Teema näkyy kutsulistan painotuksissa sekä vieraiden juhla-asuissa ja suomalaista työtä edustaen pukujen tekijöissä.

Linnan juhliin on loihdittu tällä kertaa pukuja esimerkiksi vanhoista siivousräteistä ja seinämainoksista ja uudesta Spinnova-kuidusta. Klassikkopukeutuminen on myös saanut päivityksen.

Kierrätys- ja hukkakankaiden loisto

Anne-Maria Pahkala on valmistanut sisäministeri Maria Ohisalolle Infinited Fiberin kankaasta vihreälle poliitikolle sopivan puvun. Puku on valmistettu puuvillapohjaisesta tekstiilijätteestä, mikä olisi muuten joko poltettu tai lähetetty kaatopaikalle. Nyt tekstiilikuitu on saanut uuden elämän ja on mahdollista, että tämäkin puku voi joku päivä mennä läpi saman kierrätysprosessin.

Heta Ravolainen-Rinne pukeutuu Pure Wasten kierrätyskankaasta valmistettuun pukuun. Pure Wasten kangas on 100 % kierrätettyä kangasta, jonka materiaalia varten osa on kierrätetty kuluttajien loppuun käyttämistä ja pois heittämistä tekstiileistä. Puvun on luonut pitkän linjan vaatetusalan ammattilainen, ompelijamestari Paula Malleus.

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski nähdään puvussa, jonka pukusuunnittelija Mehukekkerit-blogin Veera Jussila on luonut Voglian jäännöskankaista.

Myös toisen vihreiden kansanedustaja Tiina Elon puku on kierrätysmuodin jalanjäljillä. Globe Hope on toteuttanut Elolle puvun ylijäämäsilkistä. puvun lähtökohtana on ollut, että puku on ajaton ja sitä voi käyttää muissakin tilaisuuksissa. Sitä on myös helppo tarpeen tullen modistaa. Puku viesii kestävästä kehityksest ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta. Helmaan on painettu valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon valokuvateos töyhtötiaisesta.

Turon frakki on vuodesta toiseen ollut suosittu

”On aika päivittää miesten juhlapukeutumisen sääntöjä”, sanoo Turon pääsuunnittelija ja itsenäisyyspäivän iltapuvuista tunnettu Teemu Muurimäki.

Linjakas frakki on valmistettu italialaisen Biellan alueen huippulaatuisesta villakankaasta ja Turon vaattureiden tinkimättömällä ammattitaidolla. Smokista tuttu shaalikaulus on tämän päivän frakissa uutta, mutta juontaa juurensa 1920–30-lukujen muotiin. Satiininen musta kaulus on juhlava pari yönsiniselle villakankaalle.

”Loimme uudenlaisen frakin, joka mahdollistaa Linnan juhlien miesvieraiden pukeutua persoonallisesti rikkomatta tiukkaa juhlaetikettiä”, Muurimäki kertoo.

Puku nähdään ainakin Ylen juhlalähetyksen juontajan, muotiasiantuntijan ja Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykön päällä.

Uudet kuidut heräävät henkiin

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla nähdään ekologisesta Spinnova-kuidusta valmistettu puku, jota kantaa keskisuomalainen europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Puvun on suunnitellut Mert Otsamo.

Spinnova-kuidusta tehty kangas on kudottu lyocell-loimeen, joten koko kangas on puupohjainen. Paperisellusta ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja tuotettu Spinnova-kuitu on todennäköisesti maailman ympäristöystävällisin tekstiilikuitu, sillä kukaan muu ei pysty muuntamaan sellua tekstiilikelpoiseksi kuiduksi ilman liuotusprosesseja. Spinnovan kankaan on kutonut Kultavilla, suomalainen, luonnon materiaaleihin keskittyvä kutomo.

Mert Otsamo on ensimmäinen pukusuunnittelija, joka on työskennellyt Spinnovan kuidun kanssa.

”Täysin uudenlaisen materiaalin kanssa työskentely on haastavampaa kuin tuttujen kankaiden ja kysyy luovaa otetta. Lopputulos on todella upea, olen erittäin tyytyväinen”, sanoo Otsamo.

Virkkunen kantaa mielellään ekologisen innovaation synnyttämää kangasta päällään, sillä Euroopassa on toden teolla herätty tekstiiliteollisuuden ympäristöongelmiin, ja vaatimukset alalle alkavat tiukentua.

”Työssäni yksi tärkein tavoitteeni on edistää kestäviä innovaatioita. Spinnovan kuitu on juuri sellainen ratkaisu, joita maailmalla tarvitaan. On suuri ilo juhlistaa itsenäisyyspäivää tällaisessa huipputuotteessa, ja erityisen hienoa tietenkin että se on kehitetty omassa kotikaupungissani Jyväskylässä”, hän toteaa.

”Tämä upea puku ja kaikki muutkin lähiaikoina nähtävät demotuotteet ovat hyvin odotettuja, tärkeitä etappeja meille”, toteaa Spinnovan toinen perustaja ja toimitusjohtaja Janne Poranen.

Tutut tekijät pukujen takana

Uhana Designin Hanna Virkamäki on suunnitellut kauniin mustan puvun, joka nähdään Tapparan kapteeni Kristian Kuuselan vaimon, lastenlääkäri Salla Kuuselan yllä.

Muotikuun pukuja linnassa on ollut aina runsaasti. Ritva ”Kike” Elomaa, 64, osallistuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle tänä vuonna yhdeksättä kertaa Muotikuun Jaana Varkki-Terhon valkoisessa Chanel-kankaisessa puvussa.

Nuppu Print Companyn kankaista on nähtävillä Musta vanamo-kankaasta puku erään Ilkan toimittajan päällä. Puku on ohutta mustaa puuvillasatiinia.

Tuttuun tapaan myös Jukka Rintalan ateljeessa on syntynyt iltapukuja illan juhliin.

Kansikuva: Turo Frakki. Kuva Kim Öhrling.