Made in -merkintä kertoo vain osan tuotteen alkuperästä

Kuluttajatuotteissa alkuperämerkintä on vapaaehtoinen. Valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan nimi on ilmoitettava. Tämän lisäksi esim. tekstiileissä ja vaatteissa tulee ilmoittaa mistä materiaalista tuote on valmistettu (kuitusisältö) ja tuotteen hoito-ohjeet.

Article image

Kuluttajat mielellään kysyvät tuotteen Made in -merkinnän perään mutta todellisuudessa Made in -merkintä kertoo meille vain osan tuotteen alkuperästä.

Tällä hetkellä alkuperä määräytyy tuotteen viimeisen merkittävän valmistusvaiheen eli useimmiten ompelupaikan mukaan. Tekstiili- ja muotiteollisuudelle tunnusomainen piirre on pitkä, sirpaloitunut ja globaali tuotantoketju (suunnittelu, kuidunvalmistus, kankaan ja langan valmistus, värjäys, leikkaus, ompelu ja viimeistely). Vaatekappaleen materiaalit voivat olla useaa eri alkuperää. (Päälliskangas, vuori, kovikkeet, vetoketjut, napit).

Esimerkki: vaate suunnitellaan Suomessa, ommellaan valmiiksi Turkissa ja kangas tai neulos on tehty Italiassa langasta, joka on valmistettu Saksassa ja jonka materiaalina käytetään intialaista puuvillaa ja kiinalaista viskoosia. Mikä on tämän vaatteen Made in -paikka?

Tällä hetkellä Euroopan Unionissa on käsittelyssä tuoteturvallisuus lainsäädännön uudistaminen (KOM(2013)78). Pakollista alkuperämerkintää perustellaan ensisijaisesti kuluttajaturvallisuudella ja tuotteiden jäljitettävyydellä. Ompelupaikan ilmoittaminen tuotteessa ei lisää sen turvallisuutta. Selvästi olennaisempaa kuluttajan kannalta on tietää, kuka tuoteturvallisuudesta, laatuvaatimuksista, tuotanto-oloista yms. vastaa.

Suomalaiset tekstiili- ja vaateyritykset käyttävät raaka-aineina usein ulkomailla valmistettuja raaka-aineita. Ehdotettu merkkivaatimus soveltuu huonosti globaaleihin tuotantoketjuihin, koska tuotteiden suunnittelu, valmistus ja jalostus tapahtuvat hyvin useiden eri valtioiden alueilla.

Lisätietoja

Anna-Kaisa Auvinen, p.010 830 1403
Satu Nissi-Rantakömi, p. 010 830 1405