Materiaalit hyödyksi: Lennolilla kiertotalous on maalaisjärjen käyttöä

Kun huonekalu- ja sisustustekstiiliyritys Lennol aloitti toimintansa 1960-luvun loppupuolella, hukkamateriaalin välttäminen ja ylijäämämateriaalin hyödyntäminen olivat luonnollinen tapa toimia.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä -julkaisussa esitellään Lennolin lisäksi kymmenen muuta konkreettista esimerkkiä siitä, miten alan suomalaisyrityksissä hyödynnetään kiertotalouden luomia mahdollisuuksia.

Sisustustekstiilejä ja pehmusteita huonekaluteollisuudelle valmistavan Lennolin laajassa tuotevalikoimasaa on istuinpehmusteita, peitteitä, tyynyjä, patjoja ja akustiikkapaneeleita, jotka sisältävät kierrätysmateriaaleja.

– Lennol on koko viisikymmenvuotisen toimintansa ajan valmistanut tuotteita kierrätysmateriaaleista, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen.

Jo 60-luvulla Lennol käsitteli tekstiilituotannon ylijäämätilkut repimäkoneissa ja karstasi materiaalin vanuksi huonekalu- ja täkkiteollisuudelle. Toiminnan avulla ylijäämämateriaali saatiin tehokkaasti hyödynnettyä, eikä hukkaa syntynyt. Less waste -ajattelu on edelleen vahvasti mukana Lennolin toiminnassa myös tuotteiden suunnitteluvaiheessa.

– Tuotteita suunniteltaessa pyrimme ideoimaan, voiko leikkuuvaiheessa muodostuvasta hukasta leikata valmiiksi muitakin tuotteita, sanoo Pystykoski-Sopanen.

Yhtiö on myös kehittänyt kierrätysmateriaalista valmistetut istuinpehmusteet, joiden kuituraaka-aine on tehtymuovipulloista. Lennolin tavoitteena on lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä tuotteissaan.

– Kierrätysmateriaalien tarjonta on vielä melko rajallista, mutta syksyllä 2017 lanseeraamme 75-prosenttisesti kierrätyspuuvillasta valmistetun sisustustekstiilimalliston, kertoo Pystykoski-Sopanen.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen on ladattavissa kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.stjm.fi/tietopankki/julkaisut/