Mielipide: Elastaanissa on haasteensa, mutta se ei estä tekstiilien kierrätystä

Vaatteiden elastaani on herättänyt paljon keskustelua, ja myös Helsingin Sanomissa julkaistiin 12.5.2019 iso artikkeli siitä, miten elastaani estää vaatteiden kierrätystä.

Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 22.5.2019.

Elastaanista on tehty tekstiilikierrätyksen estävä pääpahis, mutta asia ei ole aivan näin mustavalkoinen.

Totta on, että elastaani voi estää tekstiilin mekaanisen kierrätyksen repimiskoneissa. Toistaiseksi kyse on kuitenkin pienen mittakaavan ongelmasta, sillä tänä päivänä kuluttajilta jäävistä tekstiileistä vain noin prosentti kierrätetään uudestaan tekstiilimateriaaliksi.

Alan kierrätysteknologiat ja tekstiilien kiertotalous kehittyvät vauhdilla. Uusien kemiallisten kierrätysmenetelmien avulla myös elastaani voidaan erottaa muista kuiduista kemiallisten liuottimien avulla, eikä se näin ollen estä vaatteiden kierrätystä.

Elastaanilla on myös useita hyviä ominaisuuksia, ja sen käytöllä voidaan vähentää tuotteiden koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia.

Elastaani tuo vaatteisiin kuluttajien kaipaamaa mukavuutta ja auttaa niitä säilyttämään muotonsa ilman, että se tarvitsee palauttaa pesulla. Kuten myös HS:n jutussa kerrottiin, tuotteiden kokovalikoimaa on voitu elastaanin ansiosta supistaa, ja tämä vähentää materiaalien kulutusta ja hukkaa.

Kaikella tällä on ison mittakaavan vaikutus tekstiiliteollisuuden ja tuotteiden käytön ympäristövaikutuksille.

Eri materiaaleilla on erilaisia ympäristövaikutuksia ja kierrätysmahdollisuuksia. Materiaalien valintaan vaikuttaa kuitenkin ensisijaisesti tuotteen käyttötarkoitus. Jokainen pesukerta kuluttaa veden ja energian lisäksi tuotetta. Jos esimerkiksi housut säilyvät elastaanin ansiosta istuvina ja niitä pestään puolet vähemmän, niin tällä voidaan säästää yli 40 % tuotteen valmistuksen ilmastovaikutuksista.

Tekstiili- ja vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista keskusteltaessa olisi tärkeää huomioida kokonaisuus ja käyttää oikeaa tietoa. Suomalaisyrityksissä kehitetään aktiivisesti ratkaisuja tekstiilien kierrätykseen. Vauhdittamalla näitä ratkaisuja tekstiilit on mahdollista saada huomattavasti nykyistä tehokkaammin kiertoon.

Anna-Kaisa Auvinen
toimitusjohtaja
Suomen Tekstiili & Muoti

Lue kirjoitus HS:n sivuilta