Mohair vai angora, polyesteri vai akryyli? Kuituopas kertoo, mistä kuidut ovat peräisin

Tiedätkö mistä eläimestä mohair on peräisin? Millainen kuitu polyamidi on? Näihin ja moniin muihin tekstiilikuituihin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia uudesta Kuituoppaasta, joka on julkaistu Suomen Tekstiili & Muoti ry:n verkkosivuilla.

Kuituoppaassa on tietoa yleisimmistä tekstiilikuiduista sekä niiden tuottajamaista, ominaisuuksista ja tyypillisimmistä hoito-ohjeista.

Esimerkiksi mohairkuitua saadaan mohair-vuohesta, ja se on erittäin hieno ja laadukas materiaali. Sen tärkeimpiä tuottajamaita ovat Turkki, Etelä-Afrikka, Argentiina ja USA.

Kuidut on oppaassa jaoteltu kuitutyypeittäin, esimerkiksi luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Lisätietoja kuitujen jaottelusta löydät oppaan lisäksi myös tästä kuvasta.

Kuituopas-verkkosovelluksen on tehnyt lopputyönään Metropolia AMK:n vaatetusalan opiskelija Riikka Turunen. Työ tehtiin Suomen Tekstiili & Muoti ry:n myöntämällä stipendirahoituksella. Työn taustalle hän teki kyselytutkimuksen, jolla kartoitettiin, mitä perustietoa tekstiilimateriaaleista kaivataan.

Pääset tutustumaan kuituoppaaseen tästä.