Sopimukset haltuun: Muista ainakin nämä 4 asiaa sopimusta tehdessäsi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on julkaissut uuden Miten laadin hyvän sopimuksen -oppaan jäsenyritysten käyttöön. Kokosimme oppaasta keskeiset vinkit sopimusten tekoon.

Sopiminen ja bisneksen tekeminen kulkevat käsi kädessä. Tekstiili- ja muotialan yritykset myyvät tuotteitaan ja hankkivat materiaaleja esimerkiksi jälleenmyyntisopimusten ja hankintasopimusten kautta. Myös liiketoiminnan kasvattaminen esimerkiksi lisensoinnin avulla edellyttää lisensseistä sopimista.

Kun seuraavan kerran laadit yrityksen puolesta sopimusta, niin muista ainakin nämä neljä asiaa:

1. Älä sovi mitään, mitä et ymmärrä

Muista, että epäselvät sopimusehdot aiheuttavat aina riidan riskin ja mahdollisesti ongelmia sopimuksen soveltamisessa. Jos et itse ymmärrä tekemäsi sopimuksen sisältöä, muutkaan eivät sitä todennäköisesti ymmärrä. Jos jokin sopimusehto on mielestäsi epäselvä, kysy neuvoa. Pyri tarvittaessa muuttamaan ehdon sisältöä ja käymään se läpi sopimuskumppanisi kanssa, jotta olette yksimielisiä ehdon sisällöstä ja tulkinnasta.

2. Tee itsellesi muistilista sovittavista asioista ja kirjoita sopimukseen kaikki keskeiset asiat

Kun valmistelet uutta sopimusta, tee itsellesi lista kaikista keskeisistä asioista, joista on sovittava, jotta muistat kirjoittaa ne sopimukseen. Liiton juuri julkaisema Miten laadin hyvän sopimuksen -opas sisältää hyödyllisen muistilistan, jota voit käyttää apunasi erilaisten kauppasopimusten laadinnassa.

Muun muassa ostettavan tavaran ominaisuudet tai palvelun sisältö on määriteltävä sopimuksessa huolellisesti, jotta molemmat osapuolet ymmärtävät, mitä on tarkoitus hankkia. Tällöin myös mahdollisten virheiden tunnistaminen ja korjaaminen helpottuu.

3. Tee muistiinpanot sopimusneuvotteluista ja säilytä niihin liittyvä kirjeenvaihto

Kun tapaat mahdollisia sopimuskumppaneita ja neuvottelet uudesta sopimuksesta, tee samalla itsellesi muistiinpanot neuvotteluista ja säilytä niihin liittyvä osapuolten välinen kirjeenvaihto. Nämä toimet helpottavat varsinaisen sopimuksen laatimista ja auttavat sopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa erimielisyystilanteissa.

Vaikka sopimuksen tulkinnassa lähdetäänkin ensisijaisesti liikkeelle itse sopimuksesta, merkitystä voidaan antaa tapauskohtaisesti myös sopimuksen neuvotteluaineistolle, jos sen voidaan katsoa osoittavan osapuolten yhteistä tarkoitusta.

4. Kysy neuvoa

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Kysymällä neuvoa ajoissa vältyt monilta ongelmilta.

Jos olet Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsen, saat maksutonta neuvontaa liiton lakimieheltä, joka auttaa yrityksiä lakiasioiden, kuten esimerkiksi sopimusasioiden hoidossa. Jäsenten käytössä ovat myös liiton extranetistä löytyvät hyödylliset oppaat ja malliasiakirjat.

Jäsenyritykset voivat ladata sopimusoppaan ja malliasiakirjoja itselleen täältä.