Muotitaiteilija Jukka Rintalan näyttely Didrichsenin taidemuseossa

Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa avautuu 9.6.2017 muotitaiteilija Jukka Rintalan 40-vuotista taiteilijauraa esittelevä retrospektiivinen näyttely.

Näyttelyssä nähdään Rintalan tuotannosta pukuja, luonnoksia, maalauksia, tekstiilejä, valokuvia ja koruja. Näyttely pyrkii esittämään muodin uudenlaisessa kontekstissa, pohtii muodin, taiteen ja museon yhtymäkohtia ja synnyttää vuoropuhelua niiden välille.

Tähän vuoropuheluun osallistuu myös Jukka Rintalan valitsema teossarja Didrichsenin taidekokoelmasta. Esillä on maalauksia ja veistoksia kansainvälisiltä ja kotimaisilta taiteilijoilta, jotka ovat tavalla tai toisella inspiroineet Rintalaa.

Monipuolinen suunnittelija ja taiteilija

Jukka Rintala tunnetaan Suomessa ja ulkomailla ennen kaikkea uniikeista iltapuvuistaan, minkä lisäksi hän on työskennellyt mm. teollisen tuotannon, sisustuksen, korusuunnittelun ja teatteripuvustuksen parissa sekä vapaana kuvataiteilijana.

Rintala on suunnitellut vaatteita ja koruja lukuisille tunnetuille merkeille, kuten Friitalalle, Joutsen Finlandille, Matexille, Marimekolle, Nansolle ja Aarikalle. Sisustusalalla hän on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten tekstiiliteollisuusyritysten ja sisustusalan yritysten kanssa.

Rintalan taiteen tunnusomaisia piirteitä ovat vahva viiva ja siveltimen veto sekä toisaalta kepeä ja herkkä kädenjälki. Ne näkyvät niin muotipiirroksissa, akvarellimaalauksissa, painokuoseissa, vaatteissa kuin kovissa pinnoissa. Rintalan uniikkipuvut ovat usein veistoksellisia, runsaita ja dramaattisia tai toisinaan yksinkertaisia ja pelkistettyjä.

Muotia museossa

Muoti on ollut läsnä Didrichsenillä museon alkuajoista lähtien. Toinen museon perustajista, Marie-Louise Didrichsen (1913-1988) oli taiteen keräilyn lisäksi kiinnostunut vaatteista, muodista ja tyylistä. Marie-Louisen perintönä museolla on toteutettu vuosien kuluessa lukemattomia muotikuvauksia. Esimerkiksi Jukka Rintalan Friitalalle suunnittelemia asuja on kuvattu museon sisäpihalla altaan luona vuonna 1999.

– Maailmalla on nähty viime aikoina useita muodin ja taiteen yhdistäviä näyttelyitä. Olemme innolla mukana tässä uudessa aluevaltauksessa, toteaa Didrichsenin taidemuseon intendentti Maria Didrichsen.

Jukka Rintalan näyttely on ensimmäinen muotiin keskittyvä näyttely Didrichsenin taidemuseossa. Näyttelyn suojelijana toimii yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen ja näyttelyn avaa 8.6. valtioneuvos Riitta Uosukainen. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja se on avoinna  9.6.–27.8.2017.