Myynti pysähdyksissä, liiketilojen vuokrat juoksevat – vuokranantajilta odotetaan nyt vastaantuloa konkurssien välttämiseksi

Kuluttajatuotteita myyvien yritysten myynti on pysähtynyt ja monet joutuvat sulkemaan liikkeensä. Joustamattomat vuokrat voivat olla monelle yritykselle ylitsepääsemättömiä.

Ihmisten liikkumisen rajoittaminen on tärkeää, kun koronaviruksen leviämistä halutaan hillitä. Koronan aikaansaama poikkeustila on kuitenkin aiheuttanut tekstiili- ja muotialan kuluttajabrändien myyntiin äkkipysäyksen. Moni yritys kertoo myynnin tippuneen jopa 80 prosenttia tai enemmän.

Useat yritykset ovat päättäneet sulkea myymälänsä, vaikka sitä ei ole erikseen määrätty. Esimerkiksi Finlayson sulki kaikki 25 vakituista ja 5 pop up -myymäläänsä.

”Haluamme sulkemisella suojella sekä asiakkaita että henkilökuntaa”, kertoo Finlaysonin hallituksen puheenjohtaja Risto Voutilainen.

Myynnin tippuminen ja myymälöiden sulkeminen on yrityksille kova isku.

Voutilainen auttaa hahmottamaan mittaluokkaa sillä, että esimerkiksi Finlaysonin yhden myymälän kiinteät kulut ovat tyypillisesti useita kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa. Puhutaan siis helposti noin miljoonan euron menetyksistä kuukausittain.

”Vaikka yrityksillä olisi normaalit puskurit kausivaihtelua varten, tällä vauhdilla ne on äkkiä syöty”, Voutilainen sanoo.

Vuokrat uhkaavat viedä konkurssiin

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen pitää erikoisena, että monet kauppakeskukset ja muut vuokranantajat eivät suostu tulemaan vastaan liiketilojen vuokrissa.

Force majeure = ylivoimainen este, joka voi poikkeuksellisesti vapauttaa sopijapuolet sopimuksen suoritusvelvollisuudesta.

”Tämä tilanne alkaa kyllä jo täyttää niin sanotut force majeure -ehdot. Koronavirus käytännössä pakottaa sulkemaan liikkeet. On myös vuokranantajien etu harkita tässä tilanteessa vuokrien alennuksia tai perimättä jättämistä. Kun yritysten kassavirta tyrehtyy, mutta kulut juoksevat ennallaan, konkurssiaalto uhkaa pian. Ei ole vuokranantajankaan etu, jos meillä ei kohta enää ole yrityksiä vuokralaisiksi”,  Auvinen sanoo.

Tilanne yrityksissä veitsenterällä

Nanso Groupin toimitusjohtaja Antti Rönkkö kertoo, että Nanson myymälät ovat olleet toistaiseksi auki, mutta tilannetta arvioidaan päivittäin. Sulkemisia on todennäköisesti edessä lähiaikoina.

Tilanne monissa yrityksissä on nyt veitsenterällä.

”Isossa osassa yrityksistä ei ole kyse siitä, että vuokranalennuksilla haluttaisiin pelastaa tulos, vaan niissä käydään aidosti eloonjäämistaistelua. Ei ole kyse siitä, ettei haluttaisi maksaa vuokria, vaan niitä ei voida maksaa. Vuokranantaja joutuu pohtimaan, antaako vuokrat anteeksi ja pyrkii säilyttämään vuokralaisensa vai ajaako vuokralaisen konkurssiin”, Rönkkö sanoo.

Risto Voutilainen kertoo, että muutamat vuokranantajat ovat tulleet ilahduttavasti vastaan ja todenneet, ettei vuokria tarvitse maksaa niin kauan kuin liikkeet ovat kiinni. He ovat kuitenkin vielä vähemmistössä.

”Jos vuokranantajat haluavat toimia vastuullisesti ja pitkäjänteisesti, niiden kannattaisi nyt neuvotella alennuksista, siirroista ja anteeksiannoista. Jos niin ei tehdä, meiltä poistuu paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä”, Voutilainen sanoo.

”Kun hallitus on antanut suosituksen, että ihmisten pitäisi pysyä poissa kauppakeskuksista, niin aletaan olla jo tilanteessa, jossa voi kysyä, onko force majeure -pykälä voimassa.”

”Olemme varautuneet siihen, että tämä voi viedä jopa 4-5 kuukautta”, Voutilainen kertoo.

Ajankohtaista aiheesta

Suomalaisella designilla on tärkeä rooli talouskasvun rakentamisessa

Marimekon Alahuhta-Kasko on paras toimitusjohtaja yksityissijoittajien keskuudessa

Uutishuone