SuomiAreena: Neljä vinkkiä vastuullisiin vaatevalintoihin

Millaisia valintoja yksittäinen kuluttaja voi tehdä vaatekaupoilla ja omassa arjessaan, jos hän haluaa edistää kestävä kulutusta? Tässä neljä vinkkiä. Aiheesta keskustellaan myös 19.7.2018 SuomiAreenassa Kestävä kulutus – kenen vastuulla -keskustelussa.

Moni kuluttaja pohtii, oman ostokäyttäytymisensä vaikutuksia. Vaatteet ovat konkreettinen ja usein esiin nouseva asia: kaikki me tarvitsemme vaatteita ja käytämme niitä joka päivä. Jos kuluttaja haluaa toimia kestävämmin, millaisia valintoja hän voi tehdä?

Tutkimusten perusteella tiedämme, että suomalaiset kuluttajat haluavat ostaa laadukkaita ja kestäviä vaatteita. Samaan aikaan he ovat myös hyvin hintatietoisia. Tämä ei ole aina helppo yhtälö. Muutos kuluttamisessa vaatii asenteiden ja toimintatapojen muutosta kaikilta toimijoilta.

Tässä neljä vinkkiä kuluttajalle:

1. Yksinkertaisin tapa tehdä vastuullisia valintoja on valita käyttötarkoitukseen soveltuva tuote ja huoltaa sitä oikein. Esimerkiksi urheiluun paras vaihtoehto ei ole puuvillasta valmistettu t-paita, vaan teknisestä materiaalista valmistettu pusero, joka siirtää kosteuden hikoillessa pois iholta. Näin myös vältetään tarpeetonta kulutusta ja vaatteet kestävät käytössä mahdollisimman pitkään.

2. Yksi vaihtoehto on suosia ekologisista materiaaleista valmistettuja tuotteita. Alan yritykset etsivät jatkuvasti tuotteisiinsa soveltuvia, ympäristön kannalta kestävämpiä materiaalivaihtoehtoja. Tekstiilimateriaaleilla on hyvin erilaisia ominaisuuksia ja ympäristövaikutuksia, joten niiden asettaminen yksiselitteiseen paremmuusjärjestykseen vaikeaa. Jo nyt kuluttajien saatavilla kuitenkin on esimerkiksi luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettuja tuotteita.

3. Suurin osa suomalaisista muotialan toimijoista edustaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka panostavat tuotteissaan laatuun ja designiin. Tällaisten brändien tuotteet pysyvät oikein huollettuna pitkään käytössä, ja niillä on myös hyvä jälleenmyyntiarvo kirpputoreilla ja vertaiskaupassa. Suomalaista kannattaa siis suosia!

4. Hanki ylipäätään vaatteita, jotka ovat haluttuja myös käytettyinä ja käytä kirpputoreja. Suomessa kirpputorit ja verkossa toimivat vertaiskaupat ovat erittäin suosittuja. Niistä on tullut varteenotettavia vaatteiden ostopaikkoja markettien ja tavaratalojen rinnalle. Harkitut ostopäätökset mahdollistavat panostamisen laatuun, ja laadukas vaate löytää usein uuden käyttäjän helposti.

Suomen Tekstiili & Muoti, Joutsenmerkki, Pro Luomu, Marttaliitto ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys järjestävät SuomiAreenassa Porissa 19.7. klo 16-17 Puuvillan kauppakeskuksessa keskustelun: Kestävä kulutus – kenen vastuulla?

Keskustelu myös streamataan. Tervetuloa mukaan tai seuraamaan keskustelua verkossa!