Oikein huollettu vaate kestää käytössä ja on ekologinen – katso vinkit tekstiilihuoltoon!

Jos kuluttaja haluaa tehdä vastuullisia valintoja, kannattaa valita käyttötarkoitukseen sopiva tuote ja huoltaa sitä oikein.

Tekstiilialan ympäristövaikutukset ovat merkittävät. Esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöissä globaalin tekstiiliteollisuuden osuuden on arvioitu olevan noin 2 prosenttia.

Ympäristön näkökulmasta oleellista on, että vaatteet säilyvät mahdollisimman pitkään käytössä. Kansainvälisten selvitysten mukaan alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät yli 40 prosenttia, jos vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Yksinkertaisin tapa, jolla kuluttaja voi tehdä vastuullisia valintoja, on ostaa laatua tarpeeseen, valita käyttötarkoitukseen soveltuva tuote ja huoltaa sitä oikein. Näin vaatteet säilyvät käyttökelpoisina ja kauniina mahdollisimman pitkään. Suomalaiset brändit ovat perinteisesti panostaneet tuotteissa laatuun ja ajattomuuteen.

Tuotteen hoito-ohjelappua ei kannata hävittää, päinvastoin: yleensä parhaaseen tulokseen pääsee katsomalla lapusta, millaiset hoito-ohjeet valmistaja tuotteelle antaa ja noudattamalla niitä.

Kokosimme videolle perusohjeita tekstiilihuoltoon. Löydät sanalliset ohjeet pyykinpesuun sekä selitykset eri hoito-ohjesymboleille tekstistä videon jälkeen.

Vaatteet kannattaa pestä silloin, kun ne ovat oikeasti likaisia. Usein tuulettaminen auttaa pidentämään pesuväliä.

Ennen pesua:

  • poista vaikeat tahrat
  • tyhjennä taskut
  • solmi nauhat ja vyöt
  • sulje vetoketjut ja tarranauhat sekä hakaset
  • käännä farkut, samettivaatteet sekä kalvoprintillä varustetut vaatteet nurinpäin
  • sukkahousuille, rintaliiveille ja muille aroille tekstiileille suositellaan pesupussin käyttöä

Parhaan pesutuloksen saat lajittelemalla pyykkisi:

  • tummat, vaaleat sekä valkoiset erikseen
  • annetun hoito-ohjeen mukaan (lämpötila ja ohjelma)
  • likaisuuden mukaan, erittäin likaiset pestään erikseen

Täytä pesukone pestävän pyykin mukaan. Hienopestävät materiaalit tarvitsevat reilummin tilaa pesukoneessa. Liian täydessä koneessa pesutulos voi olla heikko. Pesukone on täysi, kun koneen yläosassa on vielä kämmenen levyinen tyhjä tila. Noudata annettua hoito-ohjetta.

Valitse pyykille soveltuva pesuaine ja annostele valmistajan antaman ohjeen mukaisesti. Käytä kirjopesuainetta värilliselle kirjopyykille, valkopesuainetta vaaleille tekstiileille ja valkopyykille. Villalle ja silkille on omat pesuaineensa, jotka eivät sisällä entsyymejä.

Voit tarkistaa hoito-ohjekortista, mitä eri symbolit tarkoittavat:

hoito-ohjekortti-20140306

Tekstiilien hoito-ohjesymbolit. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.