Ommel-festari kokoaa alan harrastajat ja ammattilaiset viikonloppuna Espooseen

Suomen suurin ompelufestivaali Ommel 2019 kerää tulevana viikonloppuna Espooseen suuren joukon ompeluharrastajia sekä alan ammattilaisia. Mukana on yli 60 näytteilleasettajaa ja yhteensä yli 100 yhteistyökumppania. Kävijöitä odotetaan noin 5 000.

Suomessa on syntynyt 2010-luvulla paljon uusia tekstiilialan yrityksiä. Uusilla yrityksillä toiminnan ytimessä ovat persoonalliset, Suomessa suunnitellut kuosit ja laadukkaat materiaalit. Perinteisen kivijalkakaupan sijaan monet uusista yrityksistä toimivat omassa verkkokaupassa ja alan tapahtumissa. Ommel-festarilla yritysten tuotteita pääsee ostamaan livenä sekä tapaamaan yrittäjiä ja muita harrastajia.

Bongaa tapahtumasta muun muassa Dream Circuksen räväkät kankaat,  Nuppu Print Companyn herkät kukkakuosit ja Moikon kekseliäät heijastavat tuotteet.

Ompeluharrastuksessa yhdistyvät yhteisöllisyys ja yksilöllisyys

Ompeluharrastuksessa yhdistyy useita merkittäviä trendejä: yksilöllisyys, yhteisöllisyys ja vastuullinen kuluttaminen.

”Itsetekemisen kulttuuri ja ompeluharrastus ovat olleet kovassa nousussa jo useamman vuoden ajan. Itsetekeminen tarkoittaa mahdollisuutta yksilöllisiin valintoihin: vaatteisiin omien mittojen ja mieltymysten mukaan. Ompeluharrastajan on samalla mahdollista tehdä valintoja kohti ekologisuutta ja vastuullisuutta: kun vaatteeseen on valinnut huolella kunnon materiaalit ja ommellut sen itse, haluaa sitä myös huoltaa ja käyttää pitkään,” kertoo Jenni Salminen, Ommel ry:n puheenjohtaja.

”Sosiaalinen media tekee tekstiilialaa ja ompeluharrastusta näkyväksi aivan uudella tavalla. Ompeluryhmistä löytää yhteisen kiinnostuksen kautta myös uusia ystäviä, ja heitä pääsee tapaamaan ihan livenä Ommel 2019 -festareilla. Tapahtumaa on järjestämässä kymmeniä vapaaehtoisia, joista valtaosa on tullut mukaan toimintaan sosiaalisen median ompeluryhmien kautta,” Jenni Salminen jatkaa.

Maksuttomassa tapahtumassa yhdistyvät kangasmarkkinat, ompelulanit sekä kurssit, luennot ja työpajat

Toista kertaa järjestettävä Ommel-festivaali on yhteisöllinen ompelutapahtuma kaikille aloittelevista ompeluharrastajista alan ammattilaisiin. Tapahtumassa yhdistyvät kangas- ja ompelutarvikemarkkinat, viikonlopun mittaiset ompelulanit eli yhteisompelutilaisuus sekä monipuolinen ompeluun liittyvä koulutus, kuten kurssit, luennot ja työpajat. Mukana on näytteilleasettajia Suomen lisäksi myös Ruotsista.

Tapahtuma on maksuton, ja tarjolla on paljon ilmaista ohjelmaa, kuten työpajoja ja luentoja, jotka eivät vaadi ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman kurssit ja ompelulaneille osallistuminen ovat maksullisia. Osa ohjelmasta myös striimataan kaikkialle Suomeen nähtäväksi Espoon kaupungin tuella. Kaupunkitapahtumat Espoo järjestää festareille shuttle-kuljetuksen Helsingin keskustasta.

Ensimmäisellä festivaalilla vuonna 2018 oli mukana 3 000 ompelijaa. Tapahtuman järjestäjä Ommel ry on vuonna 2017 perustettu yhdistys, jossa on mukana sekä ompelu- ja kangasalan yrityksiä että ompeluharrastajia.

Suomen Tekstiili & Muoti on mukana Ommel-festareilla yrittäjätilaisuudessa.