Orneuleen viillonkestävä uutuusneulos kiinnostaa

Joustava neulos, joka suojaa jääkiekkoilijoita luistimen terän viilloilta ja pelastushenkilökuntaa väkivallalta. Sellainen on Orneuleen uutuusmateriaali Cutlon. Ei ihme, että uutuus on herättänyt runsaasti kiinnostusta.

Jääkiekosta se lähti. Luistinten terät voivat aiheuttaa pahoja onnettomuuksia. Jääkiekkoharrastaja Toni Nieminen ja Orneule alkoivat kehittää ohutta suojamateriaalia, joka estää luistimien viiltojen aiheuttamia onnettomuuksia.

Kehitystyön tuloksena syntyi Cutlon, jolle löytyy käyttökohteita turvallisuuden parantamiseen jääkiekon lisäksi esimerkiksi viranomaistyössä ja teollisuudessa.

Jääkiekossa neulos voi suojata esimerkiksi nilkkoja ja polvitaipeita, eli kohtia, joihin jäykät suojat eivät sovi. Viranomaisista esimerkiksi ambulanssihenkilökunta voi pukeutua neuloksesta tehtyyn puseroon ja näin suojata käsivartensa mahdollisilta veitseniskuilta.

– Vastaavia tuotteita on ollut aiemminkin, mutta ne ovat olleet varsin paksuja ja vahvoja, eivätkä siten ole oikein sopineet liikuntaan, kertoo Orneuleen toimitusjohtaja Jyrki Uotila.

Materiaalista kerrottiin muutama viikko sitten, ja se on Uotilan mukaan herättänyt jo runsaasti kiinnostusta ja kyselyjä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

– Jos hyvin käy, sitä nähdään jo ensi syksyn mallistoissa, Uotila myhäilee.

Orneule valmistaa neuloksia laajalle asiakaskunnalle niin tilauksen mukaan kuin varastovalikoimastaan. Suojamateriaalit eivät ole Orneuleelle sinällään uusi asia, sillä yritys on jo pitkään tuottanut metsurien käyttöön neulosta, joka pysäyttää moottorisahan terän.

Orneule on aktiivinen tekstiiliuutuuksien valmistaja, sillä valikoimaan tulee peräti noin 150 uutuutta vuosittain. Materiaaleja ovat esimerkiksi villa, ekopuuvilla, viskoosi, polyesteri ja polyamidi.

– Pystymme valmistamaan kaikkea, mitä pyöröneulekoneella saadaan aikaan, Uotila kuvailee.

Kuvassa: Orneuleen toimitusjohtaja Jyrki Uotila esittelee moottorisahan terän pysäyttävää neulosta.