Pohjoismaista kestävän muotoilun, kulutuksen ja tuotannon huippualue

Pohjoismaiden ympäristöministerit esittelivät 27.4. Kööpenhaminassa uuden pohjoismaisen tekstiilialan toimintasuunnitelman, Nordic Sustainable Action Planin, jonka visiona on, että Pohjoismaat ovat kestävän muotoilun, kulutuksen ja tuotannon huippualue.

Article image

Tekstiilialan toimintasuunnitelma on ensimmäinen askel kohti tavoitetta tehdä pohjoismaisesta muodista maailman kestävintä. Suunnitelma sisältää useita konkreettisia, kestäviä aloitteita ja se jatkuu vuoteen 2017 saakka.

Toimintasuunnitelman tavoitteena on, että muoti- ja tekstiiliala on vuoteen 2050 mennessä osa kiertotaloutta, jossa tuotteiden elinikää pidennetään ja tekstiilikuidut kiertävät suljetussa kiertokulussa, ja niitä käytetään yhä uudestaan ja uudestaan.

Vaatesuunnittelijoitakaan ei ole unohdettu toimintasuunnitelmassa. Tanskan ympäristöministeri totesi lanseeraustilaisuudessa, että Pohjoismaihin halutaan perustaa kestävän muodin akatemia, jolla varmistetaan se, että kaikilla pohjoismaisilla suunnittelijoilla on mahdollisuus saada kestävän vaatesuunnittelun koulutusta.

Kestävä muoti tarjoaa myös paljon liiketoimintamahdollisuuksia. Pohjoismaat voivat antaa panoksensa globaalien ympäristöongelmien ratkaisussa ja luoda samalla kasvua ja työpaikkoja.

Nordic Sustainable Fashion Action Plan

Kuva: Johannes Jansson/norden.org