Printscorpion uusi kangasleikkuri mahdollistaa yksilölliset tuotteet ja vähentää hävikkiä

Uusi tekniikka tekee entistä helpommaksi valmistaa yksittäisiä ja yksilöllisiä vaatteita. Samalla se vähentää hävikkiä, kun leikkuujätettä syntyy vähemmän ja malliston menekkiin pystytään reagoimaan nykyistä nopeammin.

Kankaiden digipainoon erikoistunut aitoolainen Printscorpio ottaa maaliskuussa käyttöön uuden, kamerallisen yksikerrosleikkurin.

– Uusi leikkuri parantaa kilpailukykyä entistä lyhyempien sarjojen valmistuksessa mainostekstiili- ja suurkuvatuotteissa. Se myös mahdollistaa uudentyyppisten yksilöllisten sisustustekstiili- ja vaatetustuotteiden valmistuksen, kertoo Tommi Helminen Printscorpiosta.

Käytännössä homma toimii niin, että haluttu kuvio printataan vain tuotteeseen tuleviin kohtiin, minkä jälkeen leikkuri leikkaa kappaleet automaattisesti.

– Meille tulee ohjelmisto, joka pystyy tekemään kaava-asetelman tietystä määrästä pdf-tiedostoja ja osaa käyttää kankaan tehokkaasti leikkuulinjojen ja annettujen ohjeiden mukaisesti, Helminen kertoo.

Juuri tämä vähentää leikkausvaiheessa syntyvää hävikkiä huomattavasti. Myös valmistusprosessin ketteröityminen vaikuttaa hävikkiin merkittävästi. Tällä hetkellä useimmat mallistot suunnitellaan ja tilataan jo vuotta ennen niiden myyntiin tuloa, jolloin menekin määrää on vaikea ennakoida. Uudet valmistusmenetelmät mahdollistavat sen, että tuotteita valmistetaan kysynnän mukaan.

– Käytännössä kameraleikkuri on välttämätön, jos halutaan valmistaa yksilöllisiä pieniä tuotesarjoja ekologisesti, Helminen sanoo.

Uusi kameraleikkuri on Printscorpiolle 200 000 euron investointi.

Katso video kameraleikkurin toiminnasta