Pure Wasten uuden malliston raaka-aineena on kuluttajapoistotekstiili

Pure Waste Textiles suunnittelee tuovansa Suomeen tekstiilituotantoa, jossa hyödynnetään täällä kuluttajilta syntyvää poistotekstiiliä.

Post Waste on Suomen ensimmäinen vaatemallisto, jonka valmistuksessa on hyödynnetty loppuun käytettyjä ja pois heitettyjä tekstiilejä.

Post Waste -malliston kankaasta 20 prosenttia on kuluttajapoistotekstiilejä, 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden ylijäämänä syntynyttä leikkuujätettä ja 40 prosenttia PET-pulloista kierrätettyä polyesteria.

Ensimmäisen tuotantoerän kuluttajapoistotekstiilit ovat peräisin Euroopasta, ja erä on valmistettu Intiassa. Pure Wasten tavoite on tuoda vastaava keräys- ja valmistusinfrastruktuuri jatkossa myös Suomeen.

Uusi kestävämpi kangas ja tapa suhtautua vaatteisiin

Pure Wasten tuotanto suunnitellaan kestämään aikaa. Post Waste -mallisto sisältää aikuisten t-paidan, collegepaidan, kauluspaidan sekä kangaskassin.

“Tässäkään mallistossa ei ole kyse yksittäisistä vaatekappaleista, vaan aiempaa kestävämmästä valmistusmateriaalista ja suhtautumistavasta. Vaatteemme eivät ole kertakäyttöisiä, vaan niiden tekstiilit voi kierrättää ja käyttää uudelleen. Post Waste -mallistolla näytämme, että kuluttajapoistotekstiilien hyödyntäminen on mahdollista kaupallisessa vaatetuotannossa jo nyt”, kertoo Pure Wasten perustajaosakas Hannes Bengs.

Tavoite tuoda tekstiilijätettä hyödyntävä tuotanto Suomeen

Kuluttajapoistotekstiilien hyödyntämiseen liittyvä teknologiakehitys voi tuoda alalle muitakin muutoksia. Pure Waste suunnittelee siirtävänsä omaa tuotantoaan kuluttajapoistotekstiilien alkuperämaihin, siis myös Suomeen.

“Tavoitteemme on, että kuluttajilta kerätty tekstiilijäte käsitellään ja hyödynnetään siellä, missä se on syntynyt. Olemme vakuuttuneita siitä, että Suomesta löytyy tulevaisuudessa osaamista tämänkaltaiselle tuotannolle”, sanoo Pure Wasten tuotekehityksestä vastaava perustajaosakas Jukka Pesola.

Pure Wasten pitkän aikavälin tavoite on tulevaisuus, jossa käytetyt tekstiilit eivät päädy jätteeksi, vaan ne kerätään ja kierrätetään materiaaleiksi uusiin tuotteisiin.

“Tekstiiliteollisuudessa on odotettavissa murros, joka tarkoittaa koko valmistusprosessin kääntymistä päälaelleen. Esimerkiksi vaatteiden väri voi määräytyä tulevaisuudessa kerätyn tekstiilijätteen perusteella, ei muotivirtausten mukaan. Tämä vaatii täydellistä muutosta niin tekstiiliteollisuuden kuin kuluttajien perspektiivistä”, Pesola sanoo.

Pure Waste Textiles

Kuva: Pure Waste / Miikka Pirinen