Ratkaisuja tekstiilien kiertoon: Globe Hope muokkaa tarpeettomaksi jääneistä materiaaleista uusia tuotteita

Vuonna 2001 perustettu Globe Hope valmistaa designtuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Yrityksen perustaja Seija Lukkala kertoo Globe Hopen designfilosofiasta, toiminnasta ja tulevaisuudensuunnitelmista Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisemassa Kiertotalouden kärjessä -julkaisussa.

Globe Hope luo yksilöllisiä vaatteita, asusteita ja koruja kasvattamatta materiaalin määrää maailmassa. Liikeidea sai alkunsa yrityksen perustajan Seija Lukkalan turhautumisesta kertakäyttökulttuuriin, jossa jatkuvasti lisääntyvä kulutus tuottaa kasvavia jätemääriä. Taustalla oli myös huoli rajallisten luonnonvarojen riittävyydestä.

– Mietin, millaisen perinnön haluaisin jättää lapsilleni. Pohdin ensin eettisiä ja ekologisia kriteereitä, joiden mukaan haluaisin toimia. Vasta sen jälkeen aloin miettiä, mitä tuotteita näiden kriteerien pohjalta pystytään tekemään, Lukkala kertoo.

Yritys muokkaa edellisestä käyttötarkoituksestaan tarpeettomaksi jääneitä materiaaleja ja luo niistä uusia tuotteita. Tuotteissa pyritään hyödyntämään yksityiskohtia, jotka kertovat materiaalin historiasta ja antavat tuotteelle tarinan.

– Haluamme herättää tuotteillamme kuluttajien kiinnostusta myös laajempiin ympäristöteemoihin sekä globaalin oikeudenmukaisuuden kysymyksiin. Näitä pyrkimyksiä heijastelee muun muassa mallistoyhteistyö Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Suomen Pakolaisavun kanssa, kertoo Lukkala.

Alkutaipaleen suurimpia haasteita Globe Hopelle olivat materiaalinhankinta ja -käsittely. Myös oman ammattitaidon ja tekstiilialan prosessien soveltaminen kierrätysmateriaalien työstämiseen vaati opettelua. Vuosien saatossa Globe Hope on kuitenkin osoittanut, että teollisen mittakaavan tuotantoa voi toteuttaa kestävästi ja luonnonvaroja säästäen.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen on ladattavissa kokonaisuudessaan verkkosivujemme Julkaisut-sivulta.