Ratkaisuja tekstiilien kiertoon: Recci ohjaa tekstiilit uudelleenkäytettäväksi

Recci on tekstiilikierrätykseen erikoistunut yritys, joka haluaa olla rakentamassa Suomeen poistotekstiilien kierrätysjärjestelmää.

Yrityksen toimitusjohtaja Juha-Matti Kykkänen kertoo Reccin toimintamallista Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisemassa Kiertotalouden kärjessä -julkaisussa, joka esittelee yksitoista konkreettista esimerkkiä siitä, miten alan suomalaisyrityksissä on otettu käyttöön uusia kiertotalouden mukaisia toimintatapoja.

Recci kerää poistotekstiilejä ohjatakseen ne polton sijasta uudelleenkäytettäväksi. Ensimmäiset Reccin tekstiilikeräysastiat ovat juuri tulleet yhdeksälle eri paikkakunnalle Rinki-keräyspisteiden yhteyteen.

– Reccin tavoitteena on edistää kustannustehokkaan poistotekstiilien kierrätysjärjestelmän kehittämistä Suomeen. Tavoitteenamme on laajentaa verkostoa mahdollisimman ripeään tahtiin, Kykkänen lupaa.

Kuluttajat voivat palauttaa Reccille vanhoja vaatteita ja asusteita. Toisin kuin moni muu, Recci vastaanottaa myös rikkinäisiä ja huonokuntoisia tekstiilejä. Hyväkuntoiset yritys myy eteenpäin. Huonokuntoiset puolestaan viedään Hollantiin, Saksaan ja Puolaan, missä ne edelleen käsitellään ja jalostetetaan muun muassa autoteollisuuden sisätilamateriaaleiksi ja eristeiksi. Ainoastaan muutama prosentti Reccin myymälöihin tuoduista vaatteista ja asusteista päätyy polttoon.

Kiertäessään materiaalit tuottavat lisäarvoa niin yrityksille kuin yhteiskunnalle. Recci toivoo, että myös kierrätyksen taloudellinen lisäarvo jäisi kotimaahan.

– Tässä tarvitaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Kierrätysprosessissa on monta vaihetta, joista eri alojen yritykset voivat kehittää liiketoimintaa, sanoo Kykkänen.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen on ladattavissa kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.stjm.fi/tietopankki/julkaisut/