Ratkaisuja tekstiilien kiertoon: TouchPoint tekee työvaatteet ylijäämä- ja uusiomateriaaleista

Työvaatevalmistaja TouchPointin toimintatapa on yhtiön perustamisesta alkaen pohjautunut kiertotalousajattelulle.

Yrityksen perustaja Carita Peltonen kertoo TouchPointin designfilosofiasta ja toimintatavoista Suomen Tekstiili & Muoti ry:n julkaisemassa Kiertotalouden kärjessä -julkaisussa. Julkaisu esittelee yksitoista konkreettista esimerkkiä siitä, miten alan suomalaisyrityksissä on otettu käyttöön uusia kiertotalouden mukaisia toimintatapoja.

Moderneja työvaatteita ja liikelahjoja toteuttava TouchPoint käyttää tuotteissaan luomu-, ylijäämä- ja uusiomateriaaleja. Yhtiön tavoitteena on auttaa asiakkaitaan saamaan vastuullisuudesta kilpailuetua tuoteviestinnän ja tarinoiden keinoin. Lisäksi Touchpoint konsultoi asiakkaitaan työvaatteiden eettisyydestä ja ekologisuudesta.

Esimerkiksi Viking Linen M/S Viking Grace -laivan henkilökunnan uusien työasujen valmistusprojektin yhteydessä Touchpoint hyödynsi käytettyjä asuja sekä Viking Linen ylijäämävarastosta löytyneitä vanhoja pöytäliina- ja verhoilukankaita.

– Jätteeksi mielletylle materiaalille haluttiin löytää muuta käyttöä kuin energiantuotanto. Samalla Viking Line teki arvopohjansa näkyväksi, Carita Peltonen kuvailee.

TouchPointissa uskotaan, että vastuullisuus ja kannattava, menestyvä liiketoiminta tukevat toisiaan. Työn tekeminen tuntuu merkityksellisemmältä, kun asiakkaiden kanssa voidaan tehdä konkreettisia ympäristötekoja. Yrityksen mukaan ekologiset työvaatteet ja liikelahjat vahvistavat myös myönteistä brändimielikuvaa, kertovat asiakkaan tarinaa ja lisäävät henkilökunnan ylpeyttä työnantajastaan.

TouchPointissa on huomattu, että asiakkailla on joskus ennakkoluuloja kierrätysmateriaaleja kohtaan. Omalla intohimollaan ja kekseliäisyydellään yritys on kuitenkin osoittanut, että kestävä kehitys ja tyylikkyys mahtuvat samaan tuotteeseen. Haastavien materiaalien kanssa tuotekehitys ja suunnittelu vaativat kuitenkin aikaa. Aina myöskään ylijäämämateriaaleja ei ole riittävästi tai helposti saatavilla.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Kiertotalouden kärjessä – Ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen on ladattavissa kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.stjm.fi/tietopankki/julkaisut/