Remiumia puusta ja puuvillajätteestä: Nokian Neulomon uutuusmateriaali säästää luonnonvaroja

Nokian Neulomo tähtää kiertotalouden ja kuitukierrätyksen edelläkävijyyteen. Uusissa neuloksissa on hyödynnetty puuhun ja puuvillajätteeseen perustuvaa Refibra™ -kuitua. Puuvillaan verrattuna puupohjaiset kuidut tarvitsevat 78 % vähemmän viljelysmaata ja säästävät 95 % vettä.

Nokian Neulomon innovaatio on värjätty neulossekoite Remium, jonka raaka-aineina ovat puu ja vaateteollisuuden leikkuujätepuuvilla. Ensimmäiset tuotteet uusista neuloksista tehdään Neulomon ja Papu Designin naisten mallistojen klassikoista, ja ne ovat jo tulleet ennakkomyyntiin Weecosiin.

Kierrätyskuitujen tuotekehitys jatkuu Nokian Neulomolla aktiivisena.

“Olemme sitoutuneet edistämään kiertotaloutta ja tuomaan luontoa vähemmän kuormittavia ratkaisuja suomalaisten kuluttajien ja brändien saataville. Uudet neuloksemme ovat mielestäni yksi merkittävä askel oikeaan suuntaan. Olen ylpeä osaamisestamme Nokialla ja jatkamme kehitystyötä kuidunvalmistajien kanssa edelleen”, tiivistää Nokian Neulomon toimitusjohtaja Vesa Moisio.

Uutta neulosta kehitetään yhteistyössä Lenzingin kanssa. Lenzingin kehittämä Refibra™ -kuitu perustuu puuhun ja vaateteollisuuden leikkuujätepuuvillaan. Refibra™ on yksi ensimmäisistä tuotantomittakaavassa käytettävissä olevista, osin tekstiilijätteen kierrätykseen perustuvista kuiduista.

“Uusiin kuituihin perustuva tuotekehitys on aina haasteellista, mutta onnistuimme tiimimme pitkän kokemuksen ansiosta. Uusissa neuloksissa käytetään myös muita puupohjaisia kuituja sekä puuvillaa, koska eri kuitujen yhdistelmissä saamme tuotua esiin kuitujen parhaat ominaisuudet. Refibra™ tuo neulossekoitteeseen pehmeyttä, kiiltoa ja laskeutuvuutta”, kertoo Nokian Neulomon tuotekehityksestä ja tuotannosta vastaava johtaja Päivi Pajunen.

Nokian Neulomon käyttämät puupohjaisten kuitujen tuotantoprosessit ovat suljettuja, jolloin valmistuksen ympäristökuormitus on vähäinen. Vaateteollisuuden puuvillajätteen hyödyntäminen vähentää osaltaan luonnon kuormittumista, ja puuvillaan verrattuna puupohjainen kuitu tarvitsee 78 % vähemmän viljelysmaata ja säästää 95 % vettä.

Nokian Neulomon käyttämien puupohjaisten kuitujen alkuperä on moniin muihin tekstiileissä käytettyihin kuituihin verrattuna hyvin jäljitettävissä. Refibra™ -kuitu voidaan tarvittaessa todentaa esimerkiksi vaatteesta, jossa kuitua on väitetty käytettävän.

Kuvat: Lotta Palviander / Papu ja Neulomo