Rester perustaa yritysten poistotekstiileille käsittelylaitoksen Suomeen

Uusi suomalainen kiertotalousyritys Rester Oy rakennuttaa kiertotalouslaitoksen Paimioon. Laitos valmistuu vuoden 2021 alussa.

Resterin rakenteilla oleva laitos käsittelee poistotekstiilit mekaanisesti ja tuottaa niistä uutta raaka-ainetta. Tätä materiaalia voidaan hyödyntää eri teollisuudenaloilla raaka-aineena. Laitos pystyy jalostamaan noin 6000 tonnia poistotekstiiliä vuosittain.

Laitos on merkittävä hanke koko Pohjoismaiden mittakaavassa. Laitos mahdollistaa yritysten poistotekstiileille ja teollisuuden sivuvirroille suljetun kierron palvelumallin.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi työvaatteet voidaan tarjota kokonaispalveluna, johon sisältyy myös materiaalien kierrätys, kun työvaate on käytetty loppuun. Muita mahdollisia materiaalivirtoja tulee esimerkiksi pesuloista, hotelleista ja sairaaloista.

”Rakennamme täysin uudentyyppisen tekstiilien kiertotalouslaitoksen, jossa poistotekstiilit saadaan hyödynnettyä uutena raaka-aineena. Aikomuksemme on muodostaa jälkimarkkina tähän asti liiketaloudellisesti hyödyntämättömälle jätteelle”, kertoo työvaateyritys Touchpointin toimitusjohtaja ja Resterin hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko.

”Se, että voimme jatkossa kierrättää tuottamamme työvaatteet Suomessa uudeksi raaka-aineeksi, on mielestämme iso harppaus oikeaan suuntaan”, Luukko jatkaa.

Hankkeen taustalla on joukko tekstiilialan edelläkävijöitä, muun muassa Touchpoint ja leikkuujätteestä tekstiilejä valmistava Pure Waste Textiles.

Samaan yhteyteen laitos myös kotitalouksien poistotekstiilille

Paimioon rakennettavan laitoksen yhteyteen tulee myös Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) pilottivaiheen jalostuslaitos, jossa kotitalouksilta kerätty poistotekstiili käsitellään niin ikään teollisuuden raaka-aineeksi. Tavoitteena on, että pilottilaitoshankkeeseen osallistuvat vaiheittain kaikki kuntaomisteiset jätelaitokset.

Pohjoismaiden alueella syntyy vuosittain noin 350 miljoonaa kiloa jätteeksi päätyvää poistotekstiiliä. Suomen osuus tästä on noin 100 miljoonaa kiloa, ja tällä hetkellä noin 80% siitä päätyy poltettavaksi. Tämä määrä pitää sisällään sekä kuluttajien että yritysten poistotekstiilit.

Lue myös:

Lounas-Suomen jätehuollon kierrätyslaitoshanke Fablehti.fi:ssä:  Näin tekstiilien kierrätyksestä saadaan uutta bisnestä

Satumaija Mäki Fablehti.fi:ssä:  ”Rohkeita ratkaisuja tarvitaan – poistotekstiilin keräys ratkaisee vasta yhden osan kierrätyksestä”

Ajankohtaista aiheesta

Jokaisen päivän pitäisi olla kiertotalouspäivä

Kestävyyssääntely etenee – yritysvastuudirektiivi astuu voimaan heinäkuussa

Uutishuone