Resterin poistotekstiilien käsittelylaitos avasi ovensa Paimiossa

Suomalainen kiertotalousyritys Rester on avannut poistotekstiilien käsittelylaitoksen Paimioon. Laitoksen avaaminen on tärkeä askel suomalaiselle tekstiilialalle ja kiertotaloudelle. Kun Rester ja Lounais-Suomen jätehuolto nyt keräävät ja käsittelevät poistotekstiiliä teollisessa mittakaavassa, Suomeen voi muodostua suljetun kierron mukainen tekstiilialan arvoketju.

Resterin ja Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylaitoksen avajaiset pidettiin 2.11.2021 Paimiossa. Avajaisissa kuultiin puheenvuorot Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta, Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilältä ja Resterin toimitusjohtaja Outi Luukolta.

”Paimion tehdas on erittäin olennainen ja tärkeä osa valtavan isoa tekstiilien arvoketjua ja kiertotalouden kokonaisuutta. Olen ylpeä, että olemme pystyneet Suomessa toteuttamaan teollisessa mittakaavassa tämän keskeisen palasen kokonaisuutta”, totesi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Poistotekstiilien jalostuslaitos edesauttaa systeemistä muutosta

”Tekstiilialan innovaattoreina, osaajien verkostona ja materiaalien resurssiviisaudella voimme välittömästi vaikuttaa materiaalien kiertotalousasteisiin ja päästövähennyksiin”, sanoi puheenvuorossaan Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko.

Tekstiilien kierrätys mahdollistaa myös uusia työpaikkoja. Esimerkiksi jokaista tuhatta kerättyä ja kierrätettyä tekstiilitonnia kohti voitaisiin arvoketjuun luoda noin 20 uutta työpaikkaa, tekstiilialan eurooppalainen kattojärjestö Euratex arvioi.

Poistotekstiilistä valmistuu nyt uutta raaka-ainetta

Resterin käsittelylaitos mahdollistaa yritysten poistotekstiileille suljetun kierron palvelumallin ja uuden raaka-aineen valmistamisen poistotekstiilistä. Poistotekstiilit käsitellään mekaanisesti. Laitoksen käsittelykapasiteetti on noin 12 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa.

Mikä suljettu kierto? Suljetun kierron mukaisessa mallissa materiaaleja kierrätetään kerta toisensa jälkeen uudeksi materiaaliksi. Malli mahdollistaa materiaalin laadun ja arvon säilyttämisen myös käytön jälkeen.

Resterin kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa ja erilaisia kuitu­kangas­materiaaleja. Laitos on koko Pohjoismaiden mittakaavassa merkittävä ja sen taustalla ovat muun muassa pitkän linjan tekstiilien kiertotaloustoimijat Touchpoint ja Pure Waste Textiles.

”Pohjoismaiden suurin poistotekstiilien käsittelylaitos tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarjota suomalaista tekstiili- ja kiertotalousosaamista tulevaisuudessa myös muille maille, joissa etsitään jatkuvasti ratkaisua tekstiilien kierrätykseen. Lisäksi tarvitsemme edelleen hyödyntäjiä jalostuslaitokselta syntyvälle kierrätyskuidulle. Ominaisuuksiensa puolesta tekstiilit soveltuvat moneen eri käyttökohteeseen korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n vastuullisuus- ja kiertotalousasiantuntija Satumaija Levón.

Lounais-Suomen Jätehuolto kerää poistotekstiilejä kotitalouksilta

Paimion käsittelylaitoksen yhteydessä toimii myös Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) pilottivaiheen jalostuslaitos, jossa kotitalouksilta kerätty poistotekstiili käsitellään niin ikään teollisuuden raaka-aineeksi. Tavoitteena on, että pilottilaitoshankkeeseen osallistuvat vaiheittain kaikki kuntaomisteiset jätelaitokset.

”Olemme uusien ja merkittävien asioiden äärellä. Lounais-Suomen Jätehuolto kerää kuluttajilta tekstiilijätettä ja uudelleenkäytettävää poistotekstiiliä. Haluamme tehdä asiat paremmin kuin jätelaki sanoo ja kun teemme sen yhdessä yritysten kanssa, niin se on mahdollista”, kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.

Ajankohtaista aiheesta

Kestävyyssääntely etenee – yritysvastuudirektiivi astuu voimaan heinäkuussa

Ekosuunnitteluasetus hyväksytty: yritysten näkökulmien huomioiminen tuoteryhmäkohtaisten kriteerien valmistelutyössä on erittäin tärkeää

Uutishuone