Suojavaatteille on nyt valtava kysyntä: suomalaiset yritykset lisäävät tuotantoaan vauhdilla

Koronavirusepidemia on saanut aikaan valtavan tarpeen erilaisille suojavarusteille. Tekstiili- ja muotialan yritykset ovat tarttuneet aktiivisesti toimeen. Ne ovat lisänneet tuntuvasti tuotantokapasiteettiaan suojavaatteisiin ja myös aloittaneet kokonaan uudentyyppistä valmistusta Suomessa.

”Esillä ovat olleet etenkin ammattikäyttöön tarkoitetut hengityksensuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojat. Niiden lisäksi tarvitaan kuitenkin myös muita suojavaatteita, kuten esimerkiksi suojatakkeja ja -lakkeja. Olemme koordinoineet ja selvittäneet varusteiden tarvetta ja tuotannon lisäämistä yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa”, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

”Tarve esimerkiksi suojatakeille on suurta, puhutaan sadoistatuhansista kappaleista. Yritykset pystyvät vastaamaan tähän kysyntään”, Auvinen kertoo.

Tästä kokonaisuudesta suojavaatteiden tuotanto on jo saatu hyvään vauhtiin. Suomessa toimii useita työ- ja suojavaateyrityksiä, jotka ovat jo aikaisemminkin valmistaneet vaatteita terveydenhuoltoon ja sairaaloihin.

Suojavaatteiden tuotantoa lisättiin ketterästi

Tamperelainen työvaatevalmistaja Image Wear muutti koronakriisin vuoksi ketterästi toimintaansa ja valmistaa nyt kaikkein kiireellisimmin tarvittavia terveydenhuollon hoitohenkilökunnan vaatteita Tampereella. Näin ne saadaan toimitettua asiakkaille mahdollisimman nopeasti.

”Perustuotevalikoimassamme on jo nyt tarvittavia tuotteita. Tuotantovalmiutta on nostettu kaikkien kiireisimpien tuotteiden osalta, ja pyrimme vastaamaan kysyntään”, liiketoimintayksikön johtaja Aleksi Heikkilä Image Wearilta kertoo.

Kurikkalaisen Tella Oy:n päätuotteita ovat tähän asti olleet lakit, mutta yritys on nyt polkaissut suojavarustetuotannon käyntiin melkein tyhjästä. Tella on menneinä vuosikymmeninä valmistanut suojatarvikkeita sairaalakäyttöön, joten päätös aloittaa suojavarusteiden teko oli helppo.

”Tällä hetkellä suojalakkeja ja -takkeja valmistuu noin 5 000–10 000 kappaleen viikkovauhtia kumpaakin. Valmistelemme parhaillaan myös kertakäyttöisten suusuojien ja haalarien tuotannon aloittamista”, Tellan toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth kertoo.

Yritykset valmistavat kasvomaskeja

Ammattikäyttöön tarkoitettujen suojainten lisäksi yritykset ovat alkaneet valmistaa standardoimattomia kasvomaskeja, joiden kysyntä on lisääntynyt valtavati lyhyessä ajassa.

”Töitä on tehty paljon ja henkilöstömme on ollut näissä talkoissa todella upeasti mukana. Ennen pääsiäistä sovimme ison kaupan, ja vain kahdessa tunnissa pystyimme muokkaamaan protomalliamme ja järjestettyä Narvan tehtaamme auki pääsiäiseksi. Viidessä tunnissa koko tuotanto oli käynnissä”, Aleksi Heikkilä Image Wearilta kertoo.

Tella kertoo, että suojamaskien prosessi saatiin käyntiin viidessä päivässä, ja ensimmäiset tuotteet saatiin käyttöön tällä viikolla.

”Tiimimme on ollut todella tehokas koko prosessin aikana. Suunnittelin itse tuotteen, ja mallimestari teki siitä prototyypin. Onnistuimme tuotteessa heti ensimmäisellä kerralla. Materiaalin saatavuus yhteistyökumppaniltamme Suomiselta varmistui ja viidessä päivässä tuote oli jo tuotannossa”, Liina-Maaria Lönnroth kertoo.

Image Wearilta kerrotaan maskituotannon olevan noin 75 000 kappaletta viikossa, ja kapasiteettia pyritään lisäämään. Tella aikoo lisätä kapasiteettiaan, ja he ovat laajentaneet alihankintaverkostoaan tilauksia varten.

Kaikilla yhteinen päämäärä

Liina-Maria Lönnroth kiittelee yritysten ja virkamiesten aktiivista yhteistyötä suojavarustetuotannon edistämisessä.

Yrityksen oma aktiivisuus on ollut tärkeää.

”Olemme heti alusta asti olleet yhteydessä asiantuntijoihin ja virkamiehiin sekä hankintayksiköihin ja kertoneet omasta prosessistamme. Näin saimme jalan oven väliin ja tilauksia sisään”, Lönnroth sanoo.

Aleksi Heikkilä suosittelee tuotteiden tilaajille nopeaa toimintaa.

Tarve on kasvanut niin rajusti, että pelkästään kankaita ei välttämättä saada niin nopeasti kuin tarvetta tuotteille olisi. Meillä on onneksi ollut varastossa maskeihin soveltuvia materiaaleja. Olemme omalla riskillä varanneet jonkin verran materiaaleja, jotta voimme turvata toimitusajat”, Aleksi Heikkilä Image Wearilta kertoo.

”Koronakriisi on saanut miettimään, että miten huoltovarmuuden näkökulmasta opittaisiin laajamittaisesti sairaalakäytössä pois kertakäyttötuotteista ja käytettäisiin pestäviä monikäyttöisiä suojavaatteita, mikä olisi vastuullisuudenkin näkökulmasta järkevää”, Aleksi Heikkilä Image Wearilta sanoo.

Suomalaisyritykset pystyvät vastaamaan kysyntään

Koronavirusepidemia on osoittanut, että suomalaisyritykset pystyvät olemaan ketteriä ja vastaaman kysyntään. Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on selvitetty valmistajia, ja yritykset ovat valmiina mutta tilaus tarvitaan.  Yritysten ongelmana on tällä hetkellä epäselvyys tilaajaorganisaatioissa: onko tilaajana Huoltovarmuuskeskus vai sairaanhoitopiirit.

”Pyörät pitäisi nyt saada pyörimään”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

”Koronan jälkeen on tarkasti pohdittava, miten huoltovarmuus ja tuotantokapasiteetit Suomessa pystytään varmistamaan myös jatkossa, ja mikä on eri toimijoiden rooli huoltovarmuuden turvaamisessa,” Auvinen sanoo.

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilimerkintöjen yhdenmukaistaminen helpottaa kaupankäyntiä ja parantaa kuluttajien luottamusta

Kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien lista (RSL) päivitetty

Uutishuone