Suomalaisia yrityksiä, jotka valmistavat kasvomaskeja

Kysyntä kasvomaskeille on lisääntynyt valtavasti. Jo kymmenet suomalaiset yritykset ovat alkaneet valmistaa maskeja. Jos hankit maskin, huomioi sen oikea käyttö.

(Huom, tätä uutista ei enää päivitetä. Löydät uudemman listan maskivalmistajista täältä: Kasvomaskien kysyntä lisääntyy – katso lista yrityksistä, jotka valmistavat maskeja)

Monissa tekstiilialan yrityksissä on jo käynnistetty tai ollaan käynnistämässä kasvomaskien tuotantoa, sillä niiden kysyntä lisääntyy koronaviruksen takia nopeasti.

Suomen Tekstiili & Muoti on kerännyt listan jäsenyrityksistään, jotka valmistavat tai myyvät kasvomaskeja. Löydät päivittyvän listan tämän sivun lopusta.

Erityyppisiä kasvomaskeja

Hengityksensuojain: täyttää EU:n henkilösuojainasetuksen vaatimukset

Kirurginen suu-nenäsuojus: täyttää lääkinnällisille laitteille annetut vaatimukset

Kasvomaski, kansanmaski tmv. nimitys: itse tehty tai standardoimaton, usein kankainen, ei ole henkilönsuojain ja suojaustasoa ei määritetty

Kannattaa huomata, että kasvomaski on eri asia kuin standardien mukainen hengityksensuojain tai kirurginen suu-nenäsuoja. Epävirallisten kasvomaskien valmistukseen ei ole olemassa yhtenäistä ohjeistusta tai standardia, joten materiaalit ja mallit vaihtelevat. Jos olet kiinnostunut hankkimaan kasvomaskeja, tarkista tuotteen tiedot myyjän sivuilta.

Myös standardien vaatimukset täyttävien kirurgisten suu-nenäsuojien ja hengityksensuojaimien valmistamista Suomessa ollaan käynnistämässä, ja suomalaiset kuitukangasyritykset kehittävät ja valmistavat materiaaleja niihin.

Muista nämä asiat kasvomaskista

  • Maski ei ole hengityksensuojain, joka luokitellaan henkilönsuojaimeksi. Se ei suojaa käyttäjää koronavirukselta. Maski ei ole myöskään kirurginen suu-nenäsuojain.
  • Maski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta. Maskin käytöstä huolimatta noudata viranomaisten ohjeita. Pysy kotona ja hoida vain välttämätön asiointi. Pidä 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja pese kädet saippualla.
  • Pue puhdas maski puhtain käsin, äläkä kosketa maskia käytön aikana. Käytön aikana maskia ei voi riisua pois tai kaulalle esimerkiksi syömistä tai juomista varten. Likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.
  • Riisu maski koskettaen vain sen kiinnitysnauhoihin ja laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese kädet ja pese maski joka käytön jälkeen. Maski on pestävä 90 asteessa.
  • Koska maski pitää pestä joka käytön jälkeen, voi olla suositeltavaa hankkia niitä kerralla useampia.
  • Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää maskia.
  • Lähde Tukes: Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta – hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet valmistavansa/myyvät kasvomaskeja

Huomaa, että osa yrityksistä tekee maskeja kuluttajamyyntiin, osa ainoastaan julkiselle sektorille ja yrityksille. Osalla yrityksistä maskit ovat jo tilattavissa verkkokaupasta suoraan kuluttajille.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan maskeja, kysythän lisätietoja suoraan yrityksistä!

Lisätietoja maskeista löytyy  Tukesin Hengityssuojaimet-sivulta sekä tiedotteesta Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta – hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja.

Yrityksille on koottu infoa sivuillemme: Tietoa kasvomaskien valmistuksesta ja myynnistä

Lue myös:

Yritykset valmistavat kankaisia kasvomaskeja kuntien ja yksityishenkilöiden käyttöön

Ahlstrom-Munksjö aloittaa Tampereella hengityssuojamateriaalin tuotannon

Kuva: kuvituskuva/Unsplash