Suomalaisuus tärkeää monelle linnan juhlien puvun hankkijalle – luvassa niin printtejä kuin klassikoitakin

Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto, kotoisammin linnan juhlat, on arvokas ja suomalaisille tärkeä juhla. Monelle yksi itsenäisyyspäivän kohokohdista on seurata juhlien pukuloistoa.

Muotikuun toimitusjohtajalla, muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terholla totisesti riittää linnan juhlissa seurattavaa. Turkulainen Muotikuu pukee juhlavastaanotolle yli viisikymmentä juhlijaa. Kolmisenkymmentä puvuista on Suomessa suunniteltuja ja tehtyjä, loput Muotikuun omaa maahantuontia.

Varkki-Terho vastaa puhelimeen kiireen keskeltä. Viime hetken viilaukset pukuihin ovat vielä meneillään, jotta juhlijoiden asuista ja illasta tulee täydellisiä.

– Meidän omien pukujemme osuus on viime vuosina kasvanut. Monelle ostajalle on tärkeää, että puku on suunniteltu ja tehty Suomessa. Juhlilla on Muotikuun kaltaiselle yritykselle iso merkitys, hän kertoo.

– Linnan juhlat eivät ole pelkästään designin juhlaa, vaan myös ompelutyön juhlaa. Olen iloinen, että meillä juhlitaan itsenäisyyttä ja että meillä on paljon tällaista ateljeeompelutaitoa.

Myös printtejä luvassa

Yhdessä Muotikuun puvuista nähdään printtikuosi Johanna Oraksen maalauksesta. Sitä kantaa kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Virolaisen puvun kuosi on tulostettu digipainamiseen erikoistuneella Printscorpiolla. Uniikin kuosin Printscorpiolla on saanut myös puku, joka nähdään Vincit Development Oy:n toimitusjohtajan Mikko Kuitusen puolison, Anna Kuitusen yllä.

– Linnan juhlissa on ollut joka vuosi meidän tulostamiamme kankaita. Aina mukana on ollut myös printtejä, joista mekään emme ole etukäteen tienneet, että ne tulevat juuri linnaan, kertoo Elina Vainio Printscorpiolta.

Ajaton klassikko on varma valinta

Andiatan perustaja ja toimitusjohtaja Tarja Rantanen kertoo, että myös Andiatan mallistoa nähdään perinteiseen tapaan linnan parketilla.

Rantasen mielestä niin juhla- kuin muuhunkin pukeutumiseen kannattaa tehdä tyylikkään klassisia ja laadukkaita valintoja.

– Juhla-asu on niin arvokas hankinta, että pukua pitäisi pystyä käyttämään useammankin kerran.

Turo pukee linnan miesvieraat

Juhlapäivänä huomio kiinnittyy erityisesti naisten juhlapukeutumiseen. Miehistä suuri osa valitsee perinteisen ja arvokkaan frakin – ja nimenomaan suomalaisen Turon frakin. Turon toimitusjohtaja Janne Antikainen arvioi, että 60-70 prosenttia linnan miesvieraista pukeutuu heidän frakkiinsa.

– Frakki on klassinen vaate, mutta siinäkin trendit vaikuttavat istuvuuteen. Tällä hetkellä takit ja housut ovat kapealinjaisempia, Antikainen kertoo.

Hän kertoo itse seuraavansa erityisesti sitä, miten hyvin miesten juhlavaatteet istuvat ja miten laadukkaista materiaaleista ne on tehty.

– Kiinnostavaa on myös seurata, miten nuoremmat vieraat, kuten Robin, pukeutuvat.

Omien puolesta jännittää hieman

Mitä muotialan ammattilaiset odottavat näkevänsä linnassa, ja mihin he itse kiinnittävät huomiota?

Tarja Rantasen mukaan juhlaväreinä aina toimivia ja ajattomia ovat musta, beigen sävyt , tumma sininen  ja punainen.

– Silkkiä, taftia , silkkisifonkia, erilaisia kauniita pitsejä, hän arvioi pukeutumisen materiaaleja.

Jaana Varkki-Terho kertoo aina hieman jännittävänsä sitä, että onhan omien pukujen kantajilla onnistunut ilta: näyttäähän juhlija siltä, että hänellä on hauskaa.

Kumpikaan ei lähde erikseen arvioimaan, ketkä nousevat erityisesti esiin linnan kuningattarina.

– Kaikki naiset haluavat olla kuningattaria tuona juhlailtana, Rantanen sanoo diplomaattisesti.

 

Kuva: Andiata