Suomen Tekstiili & Muoti paheksuu uusia työtaistelutoimia – vaikutuksia mm. sairaaloiden haavanhoitotuotteiden saatavuuteen

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro jatkavat ja lisäävät poliittisia työtaistelutoimiaan tällä viikolla. Kärsijöinä ovat yritykset, jotka eivät ole kiistan osapuolia. Haavanhoitotuotteita valmistava Mölnlycke joutuu ylityökiellon lisäksi lakon kohteeksi jo toistamiseen.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet järjestävänsä kolmipäiväisen työnseisauksen, joka alkaa torstaina 25.10.2018. Lakko koskee tiettyjä, erikseen ilmoitettuja yrityksiä. Tekstiilialalla työtaistelun kohteena ovat Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Kotkassa, Ahstrom-Munksjö Tampere Oy ja Mölnlycke Healthcare Oy Mikkelissä.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro painostavat työtaisteluillaan maan hallitusta luopumaan suunnitelmastaan heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Poliittinen lakko on suunnattu hallituksen lakiesitystä vastaan.

Esimerkiksi Mölnlycke Healthcarelle jokainen lakkopäivä tietää satojentuhansien eurojen menetystä, minkä päälle tulevat ylityökiellosta aiheutuneet menetykset.

”On paheksuttavaa, että poliittisista erimielisyyksistä joutuvat kärsimään yritykset, jotka eivät ole osapuolia tässä kiistassa. Hallituksen ja ay-liikkeen välisen kiistan seuraukset ovat kohtuuttomia. Lakko aiheuttaa yrityksille isoja rahallisia menetyksiä suoraan ja myös välillisesti. Lisäksi työtaistelutoimet vaarantavat terveydenhuoltoa mm. sitä kautta, että esimerkiksi sairaaloiden haavanhoitotuotteita valmistava Mölnlycke Healthcare on lakon kohteena jo toistamiseen”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Mölnlycke Healthcare valmistaa haavanhoitotuotteita ja on Suomessa niiden suurin toimittaja sairaaloille. Mölnlycken toiminta on Huoltovarmuuskeskuksen alaista, eli sen pitää pystyä turvaamaan haavanhoitotuotteiden saatavuus kaikissa tilanteissa.

Ylityökielto on ollut voimassa syyskuusta saakka, ja se on koskenut kaikkia tekstiili- ja muotialan yrityksiä. Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet lopettavansa ylityökiellon 26.10.2018.