Tekstiili- ja vaatealan tuotanto nyt kootusti yhdestä paikasta

Suomen Tekstiili & Muoti on koonnut suomalaiset tekstiili- ja vaatealan valmistavat yritykset uuteen tietopalveluun.

Suomen Tekstiili & Muoti on julkaissut uuden verkkopalvelun, joka kokoaa yhteen tietoa suomalaisten tekstiili- ja vaatealan yritysten tuotannosta. Palvelu nostaa esiin alan yrityksiä ja edistää alan yhteistyötä ja kasvua.

– Liitolta kysellään usein vinkkejä yhteistyökumppaneiden löytämiseksi tuotannon eri vaiheisiin. Vastaamme uudella palvelulla tähän tarpeeseen, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

– Samalla palvelu pyrkii tarjoamaan kokonaiskuvan siitä, miten monipuolista tuotantoa tämän alan suomalaisyrityksillä on. Näin pystymme palvelemaan paremmin esimerkiksi mediaa.

Nivalassa toimiva Värisävy Oy tarjoaa tekstiili-, kenkä-, auto- ja veneteollisuudelle värjäys- ja viimeistyspalveluja, kuten erilaisia palonsuoja- ja kovetuskäsittelyjä tai esimerkiksi kankaan nukkausta, hiontaa ja leikkausta.

Tuotantojohtaja Sari Pekkarinen kertoo, että kiinnostus Suomessa tehtävälle työlle on kasvanut.

– Esimerkiksi lastenvaatteissa kuluttajat kyselevät Suomessa tehtyjen vaatteiden perään. Tuotteiden halutaan olevan turvallisia. Vauva voi imeskellä vaatteen resoria, ja halutaan, että värjäyksessä ja viimeistyksessä on käytetty varmasti Euroopassa hyväksyttyjä aineita, joista ei irtoa mitään haitallista, hän kertoo.

Orivedellä toimiva Orneule Oy valmistaa neuloksia vaatetukseen ja teknisiin käyttötarkoituksiin. Materiaalivaihtoehtoja on runsaasti ekopuuvillasta ja merinovillasta viiltosuojamateriaaleihin.

– Varastotuotteinamme olevia neuloslaatuja saa meiltä myös pieninä erinä, ja tuotantoerät valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Suomesta löytyy neulososaamista, jossa materiaalia saa nopeasti, läheltä ja ekologisesti, ja tuotteita kehitetään asiakkaiden toiveet huomioiden, sanoo Orneuleen toimitusjohtaja Jyrki Uotila.

Tietopalvelussa on nyt mukana yli sata yritystä. Se tarjoaa varsin hyvän kuvan siitä, millaista tuotantoa suomalaisyrityksissä on, mutta se ei kata vielä toistaiseksi koko alaa. Palvelu on avoinna kaikille alan yrityksille, jotka haluavat kertoa tuotannostaan tai tarjota palveluja muille. Mukana on pääosin Suomessa tapahtuvaa tuotantoa, mutta myös suomalaisyritysten omistamia tuotantopaikkoja Suomen rajojen ulkopuolella.

Joukossa on vaatteiden, sisustustekstiilien ja materiaalien valmistajia sekä yrityksiä, jotka tekevät värjäystä, painoa tai viimeistystä. Vaatevalmistus on ryhmistä suurin; vaatteita valmistaa 67 yritystä. Sisustus- ja huonekalutekstiilejä valmistaa 36 yritystä.

Mukana olevien yritysten koko vaihtelee. Yrityksistä 40 prosentilla liikevaihto on yli miljoona euroa. Neljännes firmoista työllistää 20-100 henkilöä ja samoin neljännes 5-20 henkilöä. Noin puolet on pieniä 1-4 henkilön yrityksiä.

Tutustu tietopalveluun sivuillamme