Tavaramerkkilaki uudistuu: Listasimme viisi keskeistä asiaa, jotka muuttuvat

Uuden tavaramerkkilain on tarkoitus tulla voimaan alkuvuonna 2019. Tule helmikuussa aamukahveille kuulemaan tavaramerkeistä ja lakiuudistuksesta!

Nämä keskeiset asiat muuttuvat uudessa tavaramerkkilaissa:

  1. Tavaramerkkien hakuprosessi muuttuu pääsääntöisesti sähköiseksi, mikä helpottaa ja nopeuttaa yritysten hakemusten laatimista ja myös niiden käsittelyä Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH).
  2. Jatkossa ei enää vaadita, että tavaramerkki tulee esittää graafisella tavalla, vaan tavaramerkkinä voidaan rekisteröidä esimerkiksi ääni, liikkuva merkki tai multimediamerkki.
  3. Tulevaisuudessa tavaramerkin menettämis- ja mitätöintiprosessi voidaan hoitaa hallinnollisesti PRH:ssa, mikä on yritykselle edullisempi ja nopeampi vaihtoehto kuin kallis tuomioistuintie.
  4. Tavaramerkin suoja-aika tulee edelleen olemaan 10 vuotta, mutta jatkossa voimassaoloaika lasketaan hakemispäivästä eikä rekisteröinnistä kuten nykyisin.
  5. Muutoksia on luvassa myös toiminimen ja tavaramerkin suhteeseen, rikossääntelyyn ja tavaramerkkiluokitusten täsmentämiseen.

Elinkeinoelämä (EK) on kannattanut lakiesitystä ja yritysten näkökulmasta on positiivista, että vanha laki on nyt modernisoitu nykymaailmaan sopivammaksi.

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaiset tärpit  tavaramerkeistä ja lakiuudistuksesta liiton järjestämään aamukahvitilaisuuteen 13.2.2019!

Jos tavaramerkit askarruttavat, kysy lisää liiton lakimieheltä. Muistathan, että lakimies neuvoo jäsenyrityksiä tavaramerkkeihin ja muihin IPR-oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.