Tekstiili 16 -näyttelyssä esillä osaamisen kirjo jätekuiduista teolliseen tuotantoon

Ekologisesta Ioncell-selluloosakuidusta jätemateriaaleihin, 3D-printeistä Nanson kankaisiin. Kaikkea tätä ja paljon muuta esittelee Tekstiili16-näyttely, johon on koottu Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden laajaa tekstiilisuunnittelun osaamista.

Aallon jokavuotinen muotinäytös on jo ehtinyt muodostua tunnetuksi tapahtumaksi, ja nyt ensimmäistä kertaa samalla viikolla esitellään myös Aallon tekstiiliosaamista laajemmin. Tekstiili16-näyttely tuo esiin ajankohtaista tekstiilisuunnittelua muodin, sisustuksen, taiteen ja tieteen näkökulmista.

– Suomalaiset nuoret suunnittelijat ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa erinomaisesti. Tämän menestyksen taustalla on laaja-alainen tekstiiliosaaminen, ja Tekstiili16-näyttelyn ydin on juuri tämän osaamisen esiin nostamisessa. Me Suomen Tekstiili & Muoti ry:ssä halusimme tukea näyttelyä ja sen kautta Aallon lahjakkaita opiskelijoita, kertoo toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Esillä on monipuolisesti osaamista käsityöstä teolliseen tekstiilisuunnitteluun. Monet näyttelyssä esillä olevat vaate- ja sisustuskokoelmat ovat syntyneet innovatiivisissa yhteistyöprojekteissa, ja ne laajentavat tekstiiliosaamista myös tieteen alueelle.

Yksi Aallon nuorista suunnittelijoista on Elina Laitinen.

– Itselleni vaatesuunnittelijana on tärkeää, että näyttelyssä pääsee kertomaan myös työn taustasta ja prosesseista tarkemmin kuin muotinäytöksen yhteydessä, ja sen kautta on myös mahdollista tavoittaa laajempia yleisöjä, Laitinen sanoo.

Laitinen arvostaa myös näyttelyyn luotua tunnelmaa ja esillepanon kokonaisvaltaista rytmiä.

– Tilan konsepti on hieno, varsinkin mustaan huoneeseen luotu äänimaisema ja videoideen kautta esiin tuotu valmistusprosessien kuvaus ovat vaikuttavia.

Näyttelyssä on esillä 16 opiskelijan töitä, ja sen on kuratoinut professori Maarit Salolainen. Tapahtuma on osa Aalto Festivalia. Suomen Tekstiili & Muoti ry tukee näyttelyn järjestämistä.

Näyttely on avoinna Kaapelitehtaalla sunnuntaihin 29.5. saakka.

Lue lisää näyttelyn kotisivuilta.

Kuva: Eeva Suorlahti