Tekstiili- ja muotialan investoinnit Suomeen merkittävässä kasvussa

Yritysten investoinnit Suomeen kertovat alan uskosta tulevaan. Isoja investointeja ovat tehneet mm. Luhta, Lapuan Kankurit ja Mölnlycke.

Suomalaisten teollisuusyritysten kotimaahan tekemät kiinteät investoinnit kasvoivat viime vuonna selvästi. Investoinnit nousivat EK:n tiedustelun mukaan peräti noin 19 prosentilla vuodesta 2016. Erityisen voimakkaasti nousivat tekstiili- ja vaatealan yritysten tekemät investoinnit (+40%).

Tekstiili- ja vaatealan yritykset investoivat kyselyn mukaan viime vuonna Suomeen 43 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summan ennustetaan nousevan 61 miljoonaan euroon.

”Nämä luvut kertovat myönteisestä vireestä ja tulevaisuudenuskosta, joka alalla vallitsee. Varsinkin vaatepuolella vientiliikevaihto on ollut hyvässä kasvussa, ja myös kotimaan myynti on vihdoin kääntynyt kasvuun hankalien vuosien jälkeen,” iloitsee Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Investointeja tuotantoon ja logistiikkaan

Yksi suurimmista investoijista on ollut lahtelainen Luhta Sportswear Company, joka keskittää logistiikkansa Lahteen ja on rakennuttanut Lahden Nastolaan automatisoitua logistiikkakeskusta. Investoinnin arvo on 25 miljoonaa euroa.

Lapuan Kankurit puolestaan on investoinut uusiin tiloihin ja laitteisiin lähes kaksi miljoonaa euroa. Yritys on myös palkannut lisää henkilöstöä.

”Investointi logistiikkakeskukseen mahdollistaa viennin kasvun jatkossakin, ja sen lisäksi investoimme ydinosaamiseemme: Lapuan kutomon laajennukseen, kudonnan esityövaiheisiin, uusiin jacquard-kutomakoneisiin sekä kankaan viimeistelyyn ja tiedonsiirtoon. Uskon vakaasti, että perusideamme kantavat tulevaisuudessakin maailmalla: oma tuotanto, jatkuva tuotekehitys, tekniset innovaatiot ja kankaiden viimeistelyt sekä yhteistyö huippusuunnittelijoiden kanssa,” kertoo Lapuan Kankureiden toimitusjohtaja Esko Hjelt.

Myös toinen pellavatuotteisiin erikoistunut yritys, Jokipiin Pellava, on palkannut lisää henkilöstöä ja hankkinut lisäkapasiteettia eli uuden hyvin varustellun kutomakoneen. Yrityksen henkilöstö- ja liikelahjoiksi myytävät tuotteet menestyvät niin hyvin, että lisäkapasiteettia tarvitaan.

Tulevia investointeja on tiedossa myös esimerkiksi kärsämäkeläisellä Finnsvalalla, joka aikoo rakentaa uudet tuotantotilat.

Erittäin merkittävästi on investoinut myös haavanhoitotuotteisiin erikoistunut Mölnlycke Health Care, joka on laajentanut tuotantotilojaan Mikkelissä. Mölnlycke investoi Mikkelin tuotantolaitokseensa peräti 60 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Mölnlycke kuuluu tekstiiliteollisuuteen, mutta sen luvut eivät näy EK:n aineistossa tilastoteknisistä syistä.

Koko teollisuuden investoinnit laskevat 2018

EK ennustaa, että tulevana vuonna koko teollisuuden investoinnit kääntyvät runsaan kahdeksan prosentin laskuun, jolloin niiden arvo olisi vähän yli 4,1 miljardia. Tekstiili- ja vaatealan investointien osuus on kuitenkin edelleen kasvusuunnassa.

Investointisummat ovat teva-alalle merkittäviä ja kertovat uskosta tulevaan, vaikka moni muu ala investoikin euromääräisesti enemmän.

EK:n tiedote investointitiedustelusta 

Kuva: Lapuan Kankurit