Tekstiili- ja muotialan koulutuksen muutos jatkuu: ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto uudistuvat

Tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot uudistuvat perusteellisesti osana ammatillisen koulutuksen reformia. Tutkintojen nimikkeet ja sisällöt muuttuvat kokonaan vuoden 2019 alusta alkaen.

Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto tarkoittaa, että sen suorittaneella on alan tuotteiden valmistuksen, palvelujen tai toimintojen kehittämistehtäviin soveltuva syvällinen ammattitaito.

Erikoisammattitutkinnossa ei jatkossa ole enää tutkintonimikkeitä. Tutkintonimikkeitä ei asetettu, sillä uudistunut tutkinto antaa laaja-alaiset valmiudet toimia alan kehittäjänä. Tutkinnon suorittanut voi toimia alan yrittäjänä, johto- tai esimiestehtävissä tai asiantuntijana tuote- tai palvelukehityksen tai valmistuksen tehtävissä.

Uuden tutkinnon myötä tutkintorakenteesta poistuvat jalkinealan-, laukku- ja nahkamestarin-, nahanvalmistajamestarin-, tekstiilialan-, tekstiilihuollon-, turkkurimestarin- ja vaatetusalan erikoisammattitutkinnot.

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon suorittanut puolestaan voi työskennellä suuntautumisensa mukaan valmistuksessa, palveluissa, ohjaustehtävissä, myynnissä, markkinoinnissa, tekstiilihuollossa tai alan koneiden huoltotehtävissä.

Ammattitutkinnon nimike määräytyy opiskelijan valitseman tutkintonimikkeen ja siihen kuuluvan pakollisen tutkinnon osan mukaan.

  • Mittatilausompelija (AT) työskentelee monipuolisissa ompelutehtävissä. Opiskelija voi suuntautua erilaisten vaatteiden, päähineiden ja muiden asusteiden tai sisustustuotteiden valmistamiseen tai turkis- tai vaatturityöhön.
  • Stailaaja (AT) stailaa henkilöitä, tiloja tai tapahtumia.
  • Designtekstiilien valmistaja (AT) suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä tekstiilituotteita uusilla tai perinteisillä menetelmillä ja tekniikoilla tai niiden yhdistelmillä.
  • Tekstiilien valmistaja (AT) valmistaa tekstiilimateriaaleja ja tekstiilejä teollisuudessa.
  • Suutari (AT) valmistaa ja korjaa jalkineita.
  • Tekstiilihuoltaja (AT) tekee tekstiilihuoltoalan töitä pesulassa tai vastaavassa työympäristössä.

Uuden tutkinnon myötä tutkintorakenteesta poistuvat jalkinealan, laukku- ja nahka-alan-, nahanvalmistajan, tekstiilialan, tekstiilihuollon, turkkurin, ja vaatetusalan ammattitutkinnot.

Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon perusteet (voimassa 1.1.2019 alkaen)

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon perusteet (voimassa 1.1.2019 alkaen)

Tekstiili- ja muotialan uusi perustutkinto on ollut voimassa 1.8.2018 alkaen. Lue juttu koulutuksen uudistumisesta.