- Koulutus & osaaminen
Tekstiili- ja muotialan osaajapulaan haetaan jälleen apua rekrykoulutuksista – kehräämötyöntekijän osaaminen rakentuu räätälöidyllä koulutuksella
Muunto-, rekry- ja täsmäkoulutusten tarve tekstiili- ja muotialan yrityksissä on kasvussa. Tarve näkyy erityisesti tuotannon tehtävissä, joihin valmistuu vähän tai ei lainkaan osaajia ammatillisen tutkintokoulutuksen kautta. Rekrykoulutusten järjestämisestä tekstiili- ja muotialan yrityksissä löytyy hyviä esimerkkejä eri puolilta Suomea.
Puumalaan nousee tänä keväänä uusi moderni villakehräämö. Saimas Spinneryn laitteilla pystyy kehräämään kaikkien lammasrotujen villaa, alpakkaa, mohairia sekä avattua kierrätystekstiilijaetta. Yrityksen tavoitteena on päästä tulevaisuudessa noin 30 000 kilon vuotuiseen kehräyskapasiteettiin.
Koneiden käynnistyttyä alkaa langankehruu omaa myymälää ja verkkokauppaa varten sekä Tukuwool-tuotemerkille. Asiakaskuntaa lähdetään kasvattamaan heti syksyllä osaamisen ja kysynnän mukaan, kertoo Saimas Spinneryn toimitusjohtaja Sanski Matikainen.
Pian käynnistyvän kehräämön tuotantoon ja asiakaspalvelutehtäviin haetaan parhaillaan kuutta kehräämöalan työntekijää rekrykoulutuksen kautta. Maaliskuun alussa käynnistyvässä koulutuksessa tutustutaan eri villoihin ja kehräyskuituihin. Tärkeä osa koulutusta on myös asiakaspalvelu, myymälätyöskentely ja tuotehinnoittelu. Keräämötyöntekijät tulevat työskentelemään mm. villan vastaanotossa ja lajittelussa, villapesulassa, kehräämössä sekä myymälässä.
Rekrykoulutuksen rakentamiseen, suunnitteluun, koulutuksen tarjoajien kilpailuttamiseen sekä markkinointiin kannattaa varata aikaa useampi kuukausi. Matikainen on tyytyväinen rekrykoulutuksen luomiin mahdollisuuksiin ja Saimas Spinnerylle tilaustyönä räätälöityyn kokonaisuuteen, vaikka hakuaika koulutukseen jäi lopulta melko lyhyeksi.
”Minulla oli jo reilu vuosi sitten hahmoteltuna koulutuksen sisältö sekä mahdolliset kouluttajat. Keskustelimme mahdollisuuksista osaajien löytämiseen Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa ja päädyimme rekrykoulutukseen. Suurin kysymysmerkki koulutuksen järjestämisessä oli, saanko itse toimia kouluttajana sekä miten ostopalveluiden suhde muuhun koulutukseen käsitellään. ELY joutui pohtimaan tässä omia käytänteitään ja päätyi lopulta siihen, että myös minä voin kouluttaa”, kertoo Matikainen koulutuksen suunnitteluprosessista.
Saimas Spinneryn aikomuksena on työllistää vakinaisesti rekrykoulutuksen hyväksytysti suorittaneet kuusi henkilöä.
”Toivomme saavamme koulutuksen ansiosta paremman alun liiketoiminnalle kuin muutoin olisimme pystyneet asiaa järjestämään”, Matikainen tiivistää.
Yhdestä rekrykoulutusryhmästä ompelijoita, leikkaajia, verhoilijoita ja kutojia
Etelä-Pohjanmaalla toteutettiin vuosi sitten seitsemän yrityksen yhteinen rekrykoulutus, jolla haettiin ompelijoita sisutustekstiilejä ja huonekaluja valmistaviin yrityksiin. Kokemus oli niin onnistunut, että syksyllä aukaistiin jo toinen saman alueen yhteinen rekrykoulutus.
Nyt yhdellä haulla etsittiin ompelijoita, leikkaajia, verhoilijoita sekä kutojia yhteensä kymmeneen eri yritykseen.
”Erilaisten osaajien kokoamisella yhteen saimme muodostettua koulutusryhmän, joka ei olisi ollut välttämättä mahdollista esimerkiksi kolmelle kutojalle yksinään. Koulutuksen sisällä on eroteltu sitten erilaisia polkuja, kuten ompelupolku ja kutojapolku”, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Eliisa Rissanen.
Rissanen kannustaa olemaan ELY-keskukseen yhteydessä matalalla kynnyksellä, sillä aina pohditaan myös tapauskohtaisia ratkaisuja osaajien löytämiseksi ja kouluttamiseksi.
”Pyrimme aina löytämään jotakin ratkaisuja osaajatarpeeseen, esimerkiksi non stop -mallia kiinnostuneiden sisäänotolle, jos kerralla ei saada isoa ryhmää kasaan. Tai luodaan koulutukselle orientaatiojakso, jolla voidaan madaltaa kynnystä hakeutua mukaan”, luettelee Rissanen mahdollisuuksia.
Etelä-Pohjanmaan rekrykoulutuksissa koulutuksen tarjoajana on ollut Suomen Yrittäjäopisto. He tarjoavat koulutusta sekä tekstiili- ja muotialan ammattitutkintoon että erilaisiin lyhyempiin alan koulutusjaksoihin. Rekrykoulutusten sisältö on aina yrityslähtöistä, ei tutkintoon johtavaa koulutusta.
”Meneillään olevan rekrykoulutuksen tietopuolisen koulutuksen sisältö suunniteltiin ottaen huomioon siihen osallistuvien yritysten työvoiman tarpeet. Tietopuolisia koulutuspäiviä oli koulutuksen alussa viikoittain. Näin pystyttiin varmistamaan, että opiskelijoilla oli osaamista työssäoppimiseen siirryttäessä”, kertoo Suomen Yrittäjäopiston koulutusvastaava Jari Viitasalo.
Ompelijakoulutukseen osallistuneiden aikaisempi osaaminen kartoitettiin koulutuksen alussa erilaisten harjoitustöiden avulla. Koulutukseen sisältyy valmistuksen lisäksi kone- ja materiaalioppia sekä ergonomiaa ja vastuullisuutta.
”Koulutus on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että opiskelijoiden harjoitustyöt liittyvät yrityskohtaisten tuotteiden ompelemiseen. Koulutuksen sisältöä pystytään myös tarvittaessa tarkentamaan, sillä pidämme säännöllisesti yhteyttä yritysten nimeämien työpaikkaohjaajien kanssa”, sanoo Viitasalo.
Lue lisää:
Saimas Spinneryn rekrykoulutukseen on haku auki 13.2.2022 asti
TE-palvelut: RekryKoulutus yritysten rekrytointitarpeisiin
Kuva: Saimas Spinnery / byEmmi