Tekstiili- ja muotiala tänään, osa 3: Tekstiiliä on kaikkialla – autoissa, tuulivoimaloissa, lattian alla, suodattimissa ja kuplahalleissa

Tekstiiliä käytetään paljon muuhunkin kuin kaikille tuttuihin vaatteisiin ja sisustustuotteisiin. Tekstiilejä valmistetaan paitsi kuluttajille, myös teollisuuteen, rakentamiseen, kulkuvälineisiin, terveydenhuoltoon ja työvaatteiksi.

Tekstiiliä ovat esimerkiksi t-paidat ja tyynyliinat, mutta myös helikopterien laskeutumisverkot, meikinpoistoliinat ja kuplahallit. Tekstiiliä on yllättävissäkin paikoissa: tekstiili tuo keveyttä ja lujuutta autojen rakenteiden komposiitteihin, ja tuulivoimaloissa tekstiiliä käytetään lapojen komposiiteissa.

Alan innovaatiot tarjoavat huimia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Suomessa kehitetään esimerkiksi entistä ympäristöystävällisempiä tekstiilimateriaaleja ja otetaan käyttöön uusia kiertotalouden ja vastuullisuuden malleja.

Käyttöön tulee uusia innovaatioita, materiaaleja ja toimintamalleja. Vastuullisuus ja kiertotalous lisäävät koko ajan merkitystään. Teknologiaa ja tekstiilejä yhdistävät älytekstiilit avaavat uusia käyttötapoja tekstiilille mm. lääketieteessä ja rakennusalalla. Uudistuminen tarjoaa mahdollisuuksia menestykseen ja kasvuun.

Tekstiiliejä hyödynnetään muun muassa teollisuudessa, maataloudessa, kulkuvälineissä, rakentamisessa ja ulkotiloissa.

Jäseniä yhdistää tekstiilimateriaali

Suomen Tekstiili & Muoti edustaa toimialaa laajasti. Jäsenistössämme on esimerkiksi teollisuustuotteiden valmistajia, design-yrityksiä ja alan palveluita. Osa yrityksistä työllistää satoja henkilöitä tehtaissaan Suomessa, osa jäsenistä on parin hengen yrityksiä. Näitä erilaisia yrityksiä yhdistää innostus muuntautumiskykyiseen tekstiilimateriaaliin, josta on moneksi.

Tarjoamme jäsenyrityksille erilaisia palveluita, tilaisuuksia ja verkostoitumista. Liiton jäseniksi voivat hakea tekstiili-, vaate- ja muotialan yritykset. Lue lisää jäsenyydestä ja liiton palveluista täältä.

Tutustu alan ajankohtaisiin tietoihin ja tilastoihin Kohti tekstiili- ja muotialan kestävää kasvua -julkaisussa. 

Tekstiili- ja muotiala tänään -artikkelisarja pureutuu alan keskeisiin kysymyksiin. Kevään 2019 aikana julkaistaan artikkeleita, joissa muun muassa avataan alan toimintaympäristöä, yritysten toimintamalleja ja tuotteiden hinnan muodostumista.