Tekstiilialan innovaatiot: Grafeeni tuo uusia mahdollisuuksia älytekstiileihin ja anturiteknologiaan

Miltä kuulostaisi elektroniikan ja tekstiilin saumaton yhdistäminen, vaikkapa mukava älytakki? Sähköä johtava puuvillatekstiili on jo olemassa, ja sitä voidaan käyttää mitä moninaisimpiin sovelluksiin.

Cambridge Graphene Centren (CGC) tutkijat ovat onnistuneet kehittämään sähköä johtavan puuvillatekstiilin. Sähkönjohtavuus tuodaan tekstiiliin grafeeniväriaineen avulla.

Nanokokoisella aineella on monia hyviä ominaisuuksia: erittäin hyvä sähkönjohtavuus ja korkea lämmönjohtavuus, elastisuus, kestävyys, aineen läpinäkyvyys ja vedenhylkivyys. Nämä kaikki ovat hyödyllisiä ominaisuuksia erityisesti teknisissä tekstiileissä. Grafeeni on nykytiedon valossa ihmisille haitaton aine.

Aineen hyvät ominaisuudet on tunnistettu urheilutekstiilipuolella. Esimerkiksi urheiluvaatevalmistaja Colmar on jo lanseerannut graafeenipohjaisen urheiluvaatemalliston. Tuotteisiin integroidun grafeenin avulla siirretään lämpöä kehon kuumemmista osista viileämpiin. Teknologian avulla tasataan käyttäjän lämpötilaa ja parannetaan tuotteen käyttömukavuutta.

Yksi maailman suurimmista grafeenipohjaisten tuoteratkaisujen valmistajista on italialainen Directa Plus. Sen grafeenisovelluksia käytetään jo useilla eri alueilla, kuten tekstiilien palonesto-ominaisuuksien, lämmön- ja sähkönjohtavuuden sekä antistaattisuusominaisuuksien parantamiseen. Lisäksi sitä käytetään antibakteerisissa tekstiileissä, muotiteollisuuden tarpeisiin mm. hankauksen- ja kulutuksenkeston parantamiseen sekä polkupyörän kumeissa mekaanisen lujuuden parantamiseen.

Grafeenin monipuolisten ominaisuuksien valossa on todennäköistä, että ainetta kehitetään myös työ- ja suojavaatepuolen sovelluksiin. Myöskään lääketieteen tutkimuksissa aine ei ole jäänyt huomiotta.

Grafeeni on tällä hetkellä maailman kestävin tunnettu aine. Se on yhden atomikerroksen vahvuinen, hunajakennoa muistuttava kaksiulotteinen rakenne, jonka lujuus on jopa satakertainen teräkseen verrattuna.

Erityisen grafeenista tekee se, että aine on erittäin luja ja elastinen, johtaa hyvin lämpöä ja sähköä eikä läpäise molekyylejä. Nämä ominaisuudet mahdollistavat grafeeninsovellusten laajan käytön esimerkiksi elektroniikassa, komposittimateriaaleissa, tekstiileissä ja lääketieteessä.

Julkaisemme liiton sivuilla juttusarjaa tekstiilialan innovaatioista. Mikäli teidän yrityksessänne on kiinnostava innovaatio, josta haluaisitte kertoa, ota yhteyttä Satu Nissi-Rantakömiin!