Tekstiilien uusiokäyttö: Pure Waste Textiles antaa arvon jätteille

Pure Waste Textilesin, helsinkiläisen tekstiilialan start-upin pääkonttori löytyy Helsingin Kampista, korkean toimistorakennuksen käytävän perältä. Ahtauden ei pidä antaa hämätä: täällä, yhtiön hermo- tai pikemminkin aivokeskuksessa, kehitetään maailmanvalloitusvisioita ja luodaan strategioita niiden toteuttamiseksi.

Article image

Pure Waste Textiles valmistaa tekstiiliteollisuuden tuotannon leikkuujätteistä uusia trikoovaatteita, kuten T-paitoja, huppareita ja puseroita. Vuonna 2014, ensimmäisen toimintavuoden aikana, yhtiössä luotiin uusi elämä muun muassa farkkuina, T-paitoina ja huppareina noin sadalle tonnille hylkyä. Jatkossa Pure Waste aikoo keskittyä uusien kierrätyslaatujen kehittämiseen ja trikootuotteiden valmistukseen omalla, valmistumassa olevalla kierrätys- ja tuotantolinjastolla Intiassa.

Sen sijaan, että jäte olisi pysyvä olotila tai tuotteen elinkaaren loppuvaihe, Pure Waste pitää jätettä tuotteen elinkaaren välivaiheena. Yhtiön missiona on valmistaa kuluttajille aikaa kestäviä, laadukkaita perustuotteita omalla brändillä. Tuotantovolyymin ja siten myös uusioraaka-aineen käytön lisäämiseksi yhtiö valmistaa kankaita myös muille brändeille. Tälle liiketoiminnalle se ennakoi vahvaa kasvua.

Toistaiseksi yhtiö on ostanut tuotantopalvelut eri toimijoilta: yksi taho avaa kuidut, toinen kehrää, kolmas kutoo kankaaksi. Tilanne on kuitenkin muuttumassa: yhtiö rakentaa oman tuotantolaitoksen Intian Coimbatoreen Tamil Nadun alueelle. Pure Wasten intialainen osakas ja yhteistyökumppani rakentaa viereen ompelimon. Jatkossa koko tuotantoprosessi on Pure Wasten omissa käsissä, sillä myös ompelimo integroidaan samaan tuotannonohjausjärjestelmään.

”Tarkoituksena on, että koko prosessi tapahtuu ’yhdessä pihapiirissä’. Jätekankaan avaaminen kuiduiksi ja kuitujen kehrääminen uusiksi langoiksi ovat prosessin tärkeimmät vaiheet ja ratkaisevat pitkälti sen, millaisia kankaita saamme aikaisiksi erilaisia jäteraaka-aineita yhdistelemällä”, kertoo Pure Waste Textilesin osakas Jukka Pesola.

Hän kuvaa yhtiön tähänastista toimintaa ”projektimaiseksi”. Oma tuotantolinjasto tukee siirtymistä prosessimalliin. Toiminnan johtaminen ja hallinnointi halutaan omiin käsiin, jotta ideoiden työstäminen ja prosessin kehittäminen onnistuu yhtiön toivomalla tavalla.

Kun koko ketju on fyysisesti samalla alueella, toiminta on myös läpinäkyvää, mikä sekin on yksi Pure Wasten keskeisistä tavoitteista. Toimintatapojen valvonta olisi Jukka Pesolan mukaan erittäin vaikeata, jos tuotannon vaiheet ostettaisiin monilta eri alihankkijoilta. Käytännössä se vaatisi paikallista läsnäoloa. Sen sijaan, että Pure Waste hankkisi monenlaisia sertifikaatteja – yhden kierrätykselle, toisen eettisille toimintatavoille ja kolmannen ympäristöjärjestelmälle – se on päättänyt satsata avoimuuteen:

”Mielestämme meidän kannattaa tehdä alusta asti mahdollisimman läpinäkyvästi kaikki, minkä teemme. Kerromme ja näytämme, mitä teemme ja miten”, Pesola toteaa.

Ekologinen kestävyys on Pure Wasten liikeidean lähtökohta ja Pesolan mukaan kiistaton kilpailuetu. Siksi siitä viestitään aktiivisesti ja monipuolisesti:

”Olemme laskeneet Sustainable Apparel Coalitionin kehittämän, koko tuotteen elinkaaren ekologista ja sosiaalista kuormittavuutta mittaavaan Higg-indeksin valmistamallemme T-paidalle ja collegepuserolle. Luvut ovat meidän näkökulmastamme erittäin kiinnostavia. Pohdimme myös ympäristö-, hiili- ja vesijalanjälkimerkintöjen käyttöönottoa, kunhan järjestelmät vähän yhtenäistyvät”, Jukka Pesola kertoo.

Myös kuluttajilta kerätyn tekstiilijätteen hyödyntäminen kiinnostaa, kunhan kierrätysteknologiat kehittyvät. Pure Wastessa kemiallisen kuiduttamisen avaamia mahdollisuuksia pidetään erittäin kiinnostavina. Jukka Pesola uskoo, että seuraavan kymmenen vuoden aikana tekstiilialalla tapahtuu todella kiinnostavia asioita. Pure Waste Textiles aikoo olla tiiviisti menossa mukana: yhtiön visiona on nousta kymmenessä vuodessa maailman sadan johtavan brändin joukkoon.

————————————–

Julkaisimme kesäkuussa 2015 ”Vastuun kantajat” -kirjan, jossa esittelemme 12 suomalaisen tekstiilialan yrityksen vastuullisuustyötä. Julkaisemme yrityscaset nyt syksyn aikana verkkosivuillamme juttusarjana.

Vastuullisuudestaan kertovat Agtuvi Ky, Dafecor Oy, Oy Fiblon Ab, Finlayson Oy, Joutsen Finland, L-Fashion Group, Marimekko Oyj, Nanso, Pure Waste Textiles, Reima Oy, Suominen Oyj, VM-Carpet Oy.

Vastuun kantajat –kirjan voi tilata osoitteesta: viestinta@stjm.fi

Kuva: Pure Waste Textiles