Tekstiilikierrättäjä Recci sai Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto jaettiin kahdelle toimijalle. Palkitut ovat tekstiilikierrätystä kehittävä Recci ja ruoka-annoksia välittävä ja siten ruokahävikkiä vähentävä ResQ Club Oy.

Palkinnon teemana oli kiertotalous. Tuomaristo valitsi voittajiksi ResQ Clubin ja Recci/Tekstiilipankki Oy:n, jotka ovat molemmat kuluttajalähtöisesti kiertotalouden ytimessä ja luoneet toimivan liiketoimintamallin.

– Kilpailuun saatiin erinomaisia ehdokkaita. Tuomaristo halusi palkita toimijan sekä ruoka- että tekstiilialalta, sillä niiden ympäristövaikutukset ovat huomattavat ja kiertotalouspotentiaalista vasta pieni osa on hyödynnetty, sanoo palkintoraadin puheenjohtaja Pekka Sauri tiedotteessa.

Recci on luonut tekstiilien hyödyntämiselle monia eri tapoja ja rakentaa parhaillaan Suomeen kierrätysjärjestelmää tekstiileille. Tuomaristo arvosti erityisesti paitsi toiminnan monimuotoisuutta, myös uusien tekstiilin hyödyntämiskeinojen käyttöönottoa Suomessa. Suomessa syntyy poistotekstiiliä arviolta 70–80 miljoonaa kiloa vuosittain, eli toiminnan laajentamiselle on merkittävät mahdollisuudet.

Recci kerää kuluttajien käytöstä poistuneita tekstiilejä, auttaa yrityksiä vanhojen mallistojen myymisessä ja ohjaa materiaalit hyödynnettäväksi jätehierarkian mukaisessa järjestyksessä. Recci on lähtenyt vapaaehtoisesti rakentamaan Suomeen keräysjärjestelmää ja ohjaamaan hyödynnettävät materiaalit eteenpäin luoden siitä samalla liiketoimintaa.

Recci vastaanottaa myös rikkinäisiä ja huonokuntoisia tekstiilejä. Hyväkuntoiset tekstiilit se myy eteenpäin, ja huonokuntoiset viedään Keski-Eurooppaan, missä ne edelleen käsitellään ja jalostetaan muun muassa kodinkone- ja autoteollisuuden materiaaleiksi ja eristeiksi.

recci.fi