Tekstiilivärjäyksen oppikirja Värimenetelmät II on tietopaketti ammattilaisille ja harrastajille

Maija Pellonpää-Forss on tiivistänyt tekstiilivärjäyksen osaamista alan uuteen oppikirjaan Värimenetelmät II. Tekstiilivärjäyksen monipuolinen osaaminen on edesauttanut Aalto-yliopiston opiskelijoiden kansainvälistä menestystä muotialalla.

Värimenetelmät 2 -teos sisältää monipuolisesti tietoa ja käytännön ohjeistusta tekstiilin värjäyksestä, maalauksesta, kankaanpainannasta ja tekstiilitulostuksesta.

Tekstiilivärjäys on luonteeltaan monimuotoista ja vaativaa. Onnistunut värjääminen edellyttää luovan näkemyksen lisäksi laajaa teknistä osaamista värjäykseen käytettävistä menetelmistä ja aineista.varimenetelmat_kortti.indd

Teoksessa pureudutaan erilaisten värjäysmenetelmien ohella turvalliseen työskentelyyn ja värjäämisen ympäristövaikutuksiin, Värjäyksessä käytetään voimakkaita kemikaaleja, ja työturvallisuudeta huolehtiminen on tärkeää. Tekstiilivärjäyksen ympäristövaikutuksiin kiinnitetään nykyään entistä enemmän huomiota. Esimerkiksi Pure Waste Textiles on hyödyntänyt tuotannossaan Aalto-yliopiston toiminnasta ylijäänyttä jäteväriä.

Teoksesta löytyvät tarkat tiedot värjäykseen tarvittavista aineista ja niiden pienerien toimittajista. Esimerkiksi Printscorpio on merkittävä värien toimittaja ja värjäysalan toimija Suomessa.

Kirjoittaja Maija Pellonpää-Forss on tehnyt uransa Aalto-yliopistossa tekstiilimateriaalien ja -värien parissa. Värimenetelmät II –teosta voi tilata suoraan Aalto-yliopiston kustantamon verkkokaupasta.

Kirjasta on myös tekeillä englanninkielinen sähköinen versio kansainväliseen käyttöön.