Tuoteväärennökset työllistävät Rosafoxia – Muista huolehtia yrityksen aineettomista oikeuksista

Tuoteväärennöksiä matkalla Venäjälle, kopiotuotteita Hong Kongissa, tavaramerkki rekisteröitynä kilpailijalle Venäjällä. Rosafoxin kokemukset osoittavat, että aineettomista oikeuksista eli IPR-oikeuksista huolehtiminen on tärkeää.

Globaalissa nykymaailmassa ei ole harvinaista, että suomalaisyritys löytää kopioita tuotteistaan toiselta puolen maailmaa. Tuoteväärennöksiä ja muilta IPR-oikeuksien loukkauksia vastaan voi ja kannattaa suojautua. Suojautumisen tapoja ovat esimerkiksi tavaramerkkien ja mallioikeuksien rekisteröinnit sekä keksintöjen patentointi.

IPR-oikeudet: intellectual property rights

Väärennökset, kopiot ja tavaramerkkihaasteet ulkomailla ovat tuttuja Rosafoxille, joka valmistaa turkisvaatteita ja -asusteita. Rosafox on rekisteröinyt tavaramerkkinsä Euroopan maiden lisäksi kahdeksassa maassa. Lisäksi Finrosafox on rekisteröity Kiinassa.

Venäjä on Rosafoxille tärkeä vientimaa. Kun Rosafox 2000-luvun alussa käynnisti kansainvälisen tavaramerkkihakuprosessin Venäjällä, kävi ilmi, että Rosafox -tavaramerkki oli jo rekisteröity Venäjällä. Rekisteröinti oli Rosafoxin pitkäaikaisen, paikallisen asiakkaan nimissä.

Tavaramerkistä käytiin oikeutta Moskovassa kahden vuoden ajan. Lopulta Rosafox voitti riidan ja tuomioistuin totesi, että tavaramerkki kuuluu Rosafoxille.

– Tuo oikeudenkäynti kannatti, koska brändimme on Venäjällä tunnettu. Asiakassuhde jatkuu edelleen anteeksipyyntöjen jälkeen, kertoo Rosafoxin toimitusjohtaja Pirjo Kortelainen.

Kopioita tuotteista ja nettisivuista

Rosafox on törmännyt tuotekopioihin vuosien mittaan usein. Toimintaan on puututtu joka kerta esimerkiksi kieltokirjein. Kopioinnin estämiseksi kaikki kankaat tehdään nykyään yksinoikeudella Rosafoxille ja kankaisiin painetaan Rosafox-logo.

Muutama vuosi sitten Pirjo Kortelainen törmäsi Hong Kongin messuilla kopiotuotteisiin. Kiinalainen valmistaja oli kopioinut Rosafoxin kuosit ja väritykset sellaisenaan. Tapaukseen pystyttiin onneksi puuttumaan saman tien: messujärjestäjä poisti kaikki kopioidut tuotteet näytteilleasettajan osastolta.

Vuonna 1996 puolestaan tulli pysäytti väärennetyn tavaraerän, jota yritettiin viedä Suomen kautta Moskovaan.

– Teimme tullin ohjeiden mukaisesti haasteen Helsingin käräjäoikeuteen tavaraerän pysäyttämisestä. Vastaajaa ei löydetty ja tavaraerä tuhottiin. Tulli teki tässä asiassa erittäin hyvää työtä ja antoi meille hyvät ohjeistukset, Kortelainen kiittelee.

– Uutena ilmiönä on noussut esiin nettisivujen kopiointi, johon olemme joutuneet puuttumaan, Kortelainen kertoo. Muutama vuosi sitten kiinalainen asiakkaamme kopioi nettisivumme Aliexpressiin yksi yhteen, hän kertoo.

Dokumentoi, ole huolellinen, reagoi

Pirjo Kortelainen suosittelee kaikille yrityksille IPR-oikeuksien dokumentointia.

Lisäksi yrityksen kannattaa esimerkiksi aina laittaa ylös ne tapahtumat, joihin se on osallistunut, ja ottaa kuvat messuosastolta ja jokaisesta messuilla esillä olleesta tuotteesta.

Tavaramerkeistä ja tekijänoikeuksista kannattaa pitää kiinni, ja sopimukset kannattaa laatia huolella.

– IPR-oikeuksien loukkauksiin kannattaa myös reagoida viipymättä, jottei puuttumattomuutta tulkita hiljaiseksi hyväksynnäksi. Kopioijat säikähtävät yleensä yrityksen kieltokirjettä ja lopettavat toimintansa, Kortelainen sanoo.