Tutustu uusiin kuitutilastoihin!

Globaali kuitujen tuotanto oli viime vuonna 95 miljoonaa tonnia. Tästä polyesteria oli yli puolet ja puuvillaa reilu neljännes. Uudet kuitutilastot tarjoavat tietoja eri kuitujen tuotantomääristä, tuotantomaista ja hinnoista.

Polyesteri on eniten tuotettu kuitu

Maailman kuitutuotanto vuonna 2017 oli yhteensä 95 milj. tonnia.

Tästä polyesteria oli 54 milj. tonnia ja puuvillaa 25 milj. tonnia.

Eri kuitujen osuudet globaalista kuitutuotannosta:

57% polyesteri

27% puuvilla

6% selluloosa- ja muuntokuidut (esim. viskoosi)

6% polyamidi

1,2% villa

0,2% silkki

Globaali kuitujen tuotanto oli vuonna 2017 yhteensä 95 miljoonaa tonnia.

Eniten käytetty kuitu on tekokuituihin kuuluva polyesteri. Sitä tuotettiin viime vuonna 54 miljoonaa tonnia, eli sen osuus kuitujen tuotannosta oli yli puolet.

Polyesteriä valmistetaan nykyään myös kierrätyskuiduista, Kierrätyspolyesterin osuus kaikesta polyesterin tuotannosta on arviolta noin 7 %.

Viime vuosikymmeninä kuitujen tuotanto ja kulutus ovat kasvaneet voimakkaasti. Samalla erityisesti polyesterin osuus globaalista kuitutuotannosta on noussut. Suuntauksen ennustetaan jatkuvan samanlaisena: polyesteri on monikäyttöinen ja helppohoitoinen kuitu, joka on edullisempaa kuin monet muut kuidut.

Muista tekokuiduista polyamidin osuus kuitujen tuotannosta oli viime vuonna 6 % ja akryylin 1,8 %. Selluloosa- ja muuntokuitujen (esim. viskoosi) osuus kaikesta kuitujen tuotannosta on 6 %

Tekokuitujen tuotanto on keskittynyt Aasian maihin. Kiina on ylivoimaisesti suurin tuottaja tekokuiduissa, ja sen osuus on 71 % globaalista tuotannosta. Intian osuus on 8 % ja Kaakkois-Aasian maiden osuus 5 %.

Puuvilla toiseksi käytetyin kuitu

Polyesterin jälkeen toiseksi eniten tuotettu kuitu on luonnonkuituihin kuuluva puuvilla, jonka osuus kaikesta kuitujen tuotannosta on yli neljänneksen. Viime vuonna puuvilla tuotettiin noin 25 miljoonaa tonnia. Puuvillan suurimmat tuottajamaat ovat Intia, Kiina ja USA. Luomupuuvillan osuus kaikesta tuotetusta puuvillasta on arviolta noin 0,5 %.

Puuvillan tuotanto ei ole 2010-luvulla kasvanut merkittävästi. Puuvillan viljely vaatii paljon maapinta-alaa ja vettä. Myös sääolosuhteet vaikuttavat puuvillan satoihin. Puuvillalle haetaan jatkuvasti korvaavia ratkaisuja. Suomessakin kehitetään aktiivisesti esimerkiksi selluun pohjautuvia uusia kuitumateriaaleja.

Villan osuus globaalista kuitutuotannosta on 1,2 %. Villan suurimmat tuottajamaat ovat Australia, Kiina ja Uusi-Seelanti. Silkin osuus puolestaan on 0,2 %

Paljon muutakin kuin vaatteita

Kuituja käytetään tuttujen vaatteiden ja sisustustekstiilien ohella moniin eri tuotteisiin.

Tekstiilimateriaalia hyödynnetään muun muassa teollisuudessa erilaisissa viiroissa ja puristinhuovissa. Tekstiiliä on myös erilaisissa hygieniatuotteissa ja terveydenhuollon potilasvaatteissa ja haavatekstiileissä.

Autoissa, veneissä ja lentokoneissa tekstiiliä on paitsi verhoiluissa, matoissa ja turvavöissä, myös rakenteiden komposiittimateriaaleissa. Kesällä ajankohtaisia tekstiilituotteita ovat säästä riippuen aurinkosuojat ja sateenvarjot.

Tutustu uusiin kuitutilastoihin tästä linkistä

Tutustu myös kuituoppaaseemme, josta löydät tietoa tärkeimmistä tekstiilikuiduista