Työehtosopimusneuvottelut ovat alkaneet tekstiili- ja muotialalla

Suomen Tekstiili & Muoti neuvottelee parhaillaan sekä työntekijöiden että toimihenkilöiden työehtosopimuksista.

Työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä sekä Teollisuusalojen ammattiliiton TEAMin että ammattiliitto Pron kanssa.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tavoitteena on, että neuvottelukierroksella sovitaan alan kannalta järkevistä palkkaratkaisuista sekä lisätään yrityskohtaisuutta päätöksentekoon.

Tekstiili- ja vaatealan yritysten taloudellinen tilanne vaihtelee suuresti. 13 prosenttia liiton jäsenyrityksistä teki viime vuonna hyvän tuloksen, 21 prosenttia tyydyttävän ja 21 prosenttia heikon. Peräti 29 prosenttia jäsenyrityksistä teki tappiota. Tämä korostaa tarvetta yrityskohtaisille ratkaisuille.

Alalla on havaittavissa myönteisiä merkkejä ja orastavaa kasvua, mutta alkava uusi kasvu ei ole vielä nostanut alan liikevaihtoa lähellekään finanssikriisiä edeltävää tasoa. Neuvotteluratkaisuissa tärkeää olisi tukea orastavaa kasvua, auttaa alaa jälleen elpymään ja edistää alan työllisyyttä.

Neuvotteluja käydään samaan aikaan myös muilla aloilla, ja vientialojen liittojen odotetaan solmivan syksyn ensimmäiset työehtosopimukset.

Tekstiili- ja muotialan työntekijöiden työehtosopimus on voimassa 30.11.2017 asti. Toimihenkilösopimukset päättyvät tammikuun 2018 lopussa.