Työvaateyritys Touchpoint ja kuitukehittäjä Spinnova yhteistyöhön

Vastuullisiin työvaatteisiin keskittynyt Touchpoint ja uutta tekstiilikuitua kehittävä Spinnova kertoivat aloittavansa tuotekehitysyhteistyön, jonka tavoitteena on maailman vastuullisimpien työvaatteiden luominen.

Työvaatteiden pitää kestää kovaa kulutusta. Touchpoint on jo pitkään edistänyt työvaatteiden kiertoa ja uudelleenkäyttöä sekä käyttänyt tuotteissaan mahdollisimman ekologisia materiaaleja. Nyt yritys haluaa olla ensimmäisten joukossa kehittämässä ja hyödyntämässä myös ekologisen Spinnova-kuidun mahdollisuuksia.

”Olemme innoissamme ja ylpeitä yhteistyöstä Spinnovan kanssa. Spinnova on rohkeasti kääntänyt tekstiilikuituihin liittyvän maailmanlaajuisen haasteen mahdollisuudeksi ja onnistunut luomaan ainutlaatuisen innovaation. Jaamme saman tahtotilan kehittää kestävämpää suomalaista tekstiiliosaamista kansainvälisille markkinoille,” kertoo Touchpointin toimitusjohtaja Outi Luukko.

Touchpoint osallistaa omaan tuotekehitykseensä asiakkaitaan esimerkiksi ravintola- ja hoiva-alalla, joiden työvaatteisiin uusi kuitu sopii ominaisuuksiltaan ihanteellisesti.

Spinnova kehittää uutta, ekologista teknologiaa selluloosapohjaisen tekstiilikuidun tuotantoon. Menetelmään ei sisälly lainkaan haitallisia kemikaaleja tai sivu- tai jätevirtoja.

Yritys on siirtynyt hiljattain pilotointivaiheeseen kuidun kehittämisessä. Jyväskylään valmistui vuodenvaihteessa teollisen mittakaavan koelaitos, jonka avulla Spinnova keskittyy tänä vuonna lopputuotteiden kehittämiseen yhdessä tekstiilialan brändien kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa prototyyppien kehittämistä pohjautuen kaupallisiin tuotteisiin, joiden materiaalit voidaan osittain tai kokonaan korvata Spinnovan selluloosapohjaisella kuidulla.

”Touchpoint on malliesimerkki siitä, mitä tekstiilialan tulisi tehdä vastuullisempien materiaalien kaupallistamisen suhteen; osallistua itse innovaatioiden kehittämiseen jo siinä vaiheessa, kun kaupallistamisen tarkka aikataulu ei ole tiedossa. Yhteistyö on lähtenyt yhteiseltä arvopohjalta ripeästi ja ennakkoluulottomasti käyntiin,” toteaa Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.

Kuva: Spinnova