Työvaatteita kankaasta, joka voidaan kierrättää kahdeksan kertaa

Tekstiili- ja muotialalla kiertotalouskäytännöt kehittyvät vauhdilla. Alan yritykset kehittävät jatkuvasti uusia kestävämpiä materiaalivaihtoehtoja ja ratkovat aktiivisesti tekstiilijätteiden kierrätykseen liittyviä haasteita. Työvaatevalmistaja Touchpoint Oy lanseerasi malliston, jonka materiaali voidaan kierrättää uudestaan kankaaksi ja vaatteeksi kahdeksan kertaa peräkkäin.

Kiertotalouden edelläkävijöitä
Pohjoismaiden ministerineuvosto listasi pohjoismaiden edistyneimpiä tekstiilialan kiertotalousyrityksiä. Mukana oli kaksi suomalaisyritystä: Touchpoint ja Pure Waste Textiles.

Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä, josta suurin osa hyödynnetään tällä hetkellä energiana. Kiertotaloudessa tuotteet ja niiden sisältämät materiaalit pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkään käytössä.

Työvaatevalmistaja Touchpointin uudessa hoiva- ja hyvinvointialan työntekijöille suunnitellussa HEAL-mallistossa on käytetty ensimmäistä kertaa kangasta, joka voidaan kierrättää ja tehdä uudeksi kankaaksi ja vaatteeksi kahdeksan kertaa peräkkäin.

”Käytännössä tekstiilikuidun kierrättäminen tapahtuu niin, että kun vaate on käytetty loppuun, keräämme sen asiakkaalta takaisin ja toimitamme hollantilaiselle kumppanillemme, joka pilkkoo vaatteen tekstiilikuiduksi ja tekee uudeksi kankaaksi. Sitten kankaasta ommellaan jälleen uudenveroinen vaate. Kun vaate on kiertänyt uutena kuituna ja vaatteena 8 kertaa, se käytetään vielä raaka-aineena komposiittiin, ja siitä valmistetaan esimerkiksi terassipöytiä ja -tuoleja. Näin kiertotalous-ajattelun mukainen suljettu kierto toteutuu kokonaan eikä vaatteista synny lainkaan jätettä”, Touchpointin perustaja Carita Peltonen kertoo.

HEAL-malliston tekemisessä Touchpointin kumppanina ovat olleet hollantilaiset alansa pioneerit Dutch Awearness ja Waste2Wear, joiden kanssa yritys on tehnyt yhteistyötä jo pitkään. Vaatteet ommellaan Euroopassa.

Lisätietoa HEAL-mallistosta ja siinä käytetyistä materiaaleista.

Kuva: Touchpoint