Uusi raportti kertoo Baltiasta tekstiili- ja vaatealan hankinta-alueena

Viro, Latvia ja Liettua ovat merkittäviä kumppaneita suomalaisille tekstiili- ja muotialan yrityksille. Baltian maita käsittelevä raportti jatkaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n alan toimintamaita ja -alueita käsittelevää julkaisusarjaa.

Tekstiili- ja vaateala on Baltian maissa vanhimpia teollisuudenaloja. Ala on kokenut 1990-luvun yksityistämisen jälkeen voimakkaan murroksen, ja jäljellä olevat toimijat ovat uudistuneet. Esimerkiksi Virossa vuonna 2017 tekstiili- ja vaateala oli kone- ja elektroniikkateollisuuden jälkeen maan toiseksi suurin vientisektori.

Viro, Latvia ja Liettua ovat merkittäviä kauppakumppaneita erityisesti pienille ja keskisuurille suomalaistoimijoille. Baltian maiden yritysten etuna on maantieteellinen sijainti, joustavuus sekä lyhyet tuotanto- ja toimitusajat. Maiden eduiksi valmistusmaana mainitaan myös hyvä hinta-laatusuhde, mahdollisuus tuottaa pieniä sarjoja, alan pitkät perinteet ja kokemus länsieurooppalaisten kanssa työskentelystä. Lisäksi maat luokitellaan vastuullisuusnäkökulmasta alhaisen riskin maiksi.

Tekstiili- ja vaateala on uudistunut ja kehittynyt nopeasti Baltian maissa. Alan tulevaisuuden näkymiä varjostavat kuitenkin kohoavat tuotantokustannukset, työvoimapula sekä tekstiili- ja vaatealan alhainen vetovoima. Kaikissa Baltian maissa panostetaan myös aiempaa enemmän omien brändien kehittämiseen. Tämä voi vähentää alihankintaa tarjoavien yritysten määrää tulevaisuudessa.

Baltian maita käsittelevä raportti on sarjassaan seitsemäs liiton julkaisema alan toimintamaita ja -alueita käsittelevä julkaistu. Jäsenyritykset saavat 9.5.2019 julkaistun raportin käyttöönsä lataamalla sen extranetistä tai lähettämällä sähköpostia liiton asiantuntijoille. Aikaisemmin julkaistut raportit käsittelevät Bangladeshia, Intiaa, Kiinaa, Portugalia, Turkkia ja Venäjää, ja myös ne ovat ladattavissa extranetistä.