Uusia tuoteturvallisuusvaatimuksia vauvojen peitoille, unipusseille ja pinnasängyn reunapehmusteille

Elokuun alussa julkaistiin uusia tuoteturvallisuusvaatimuksia sisältävät standardit vauvojen peitoille, unipusseille ja pinnasänkyjen reunapehmusteille. Vaatimuksia on mm. tuotteiden naruille ja nyöreille, materiaaleille, kemikaaleille sekä tuotteiden lämmöneristävyydelle. Lisäksi tuotteisiin on tulossa pakollisia varoitusmerkintöjä.

Vaatimukset kohdistuvat tuotteiden materiaaleihin, kemikaaleihin ja mitoitukseen sekä rakenteeseen, ja niiden tarkoituksena on vähentää nukkumaympäristössä havaittuja riskejä.

Esimerkiksi peittoihin ei saa jatkossa laittaa naruja tai nyörejä eikä taskuja. Reunapehmusteiden mahdollisille nauhoille ja nyöreille on asetettu mm. pituusvaatimuksia ja unipussin mitoituksessa on jatkossa huomioitava mm. kaula-aukon koko suhteessa vauvan pituuteen. Peittoja ja unipusseja koskee myös vaatimus tuotteen lämmöneristävyydestä, eli tuote ei saa olla vauvalle liian kuuma.

Tuoteturvallisuusvaatimusten taustalla ovat Euroopan komission selvityksessä havaitut lasten nukkumaympäristön turvallisuusriskit. Niitä olivat muun muassa kuristumis- ja tukehtumisriskit, materiaalien syttyvyys, putoamis- ja kiinnijäämisriskit sekä mahdollinen hypertermia eli vauvan kehon ylikuumeneminen. Standardisointityössä otettiin huomioon mm. lasten erilaiset kehitysvaiheet (ikä, pituus, paino, taidot jne.), tuotteen suunniteltu ja ennakoitavissa oleva käyttö suhteessa lapsen kehitykseen sekä tuotteiden mahdolliset riskit käytössä.

Standardit julkaistiin 1.8.2018, joka samalla on niin kutsuttu DAV (date of availability), mistä alkaen standardien siirtymäaika lasketaan. Siirtymäajan pituus on 18 kuukautta.

Uusia standardeja ovat:

  • SFS-EN 16779-1 Textile child care articles. Safety requirements and test methods for children’s cot duvets. Part 1: Duvet (excluding duvet covers)
  • SFS-EN 16780 Textile child care articles. Safety requirements and test methods for children’s cot bumpers
  • SFS-EN 16781 Textile child care articles. Safety requirements and test methods for children’s sleep bags for use in a cot

Standardit on julkaistu ensivaiheessa englanniksi. Suomenkieliset käännökset standardeista julkaistaan myöhemmin. Standardeja voi ostaa SFS:n verkkokaupasta (www.sfs.fi)

Lisätietoja standardeista liiton sivuilla