Vaatetta käytetään keskimäärin 160 kertaa, käyttöikä on lyhentynyt

Keskustelu pikamuodista, vaatteiden käyttöiästä ja kestävyydestä on ollut vilkasta. Kansainvälisen selvityksen mukaan yhtä vaatetta käytetään keskimäärin 160 kertaa.

Vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on nykyisin yli kolmanneksen lyhyempi kuin vuonna 2000. Kansainvälinen kiertotalouteen erikoistunut Ellen MacArhur -säätiö julkaisi vuonna 2017 selvityksen, jonka mukaan vaatteita kuitenkin käytetään edelleen keskimäärin 160 kertaa. Tämä tarkoittaa käytännössä yli kolmea vuotta, jos tuotetta käytetään kerran viikossa.

Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää 44 % pelkästään sillä, että tuotteiden käyttöikä tuplaantuisi.

Suomessa vaatteiden käyttöikää on selvitetty TEXJÄTE-hankkeessa vuonna 2015. Selvityksen mukaan suomalaiset käyttävät esimerkiksi puseroita keskimäärin 5-6 vuotta ja t-paitoja 4,5 vuotta. Naisten ja miesten välillä on jonkin verran eroa. Naisilla on usein enemmän vaatteita, kun taas miehet käyttävät vaatteet tyypillisesti loppuun.

Suomalaiset brändit ovat perinteisesti panostaneet tuotteissa laatuun ja ajattomuuteen. Yksinkertaisin tapa, jolla kuluttaja voi tehdä vastuullisia valintoja, on valita käyttötarkoitukseen soveltuva tuote ja huoltaa sitä oikein. Jos ostohetkellä panostaa laatuun ja ostaa vaatteen, jolle on käyttöä pidemmäksi aikaa, valinta on kestävällä pohjalla.

Lue myös Oikein huollettu vaate kestää käytössä ja on ekologinen – katso vinkit tekstiilihuoltoon!