- Liiton ajankohtaiset
- Koulutus & osaaminen
Vaikuta tekstiili- ja muotialan osaamiseen ja vetovoimaan – haku uuteen vaikuttajaryhmään on nyt käynnissä!
Osaaminen ja vetovoima -vaikuttajaryhmän jäsenet pääsevät vaikuttamaan liiton kantoihin ja toimintaan, eli alan koulutuksen, osaamisen ja vetovoiman kehitykseen sekä yritysten toimintaympäristöön. Hae mukaan 24.1.2024 mennessä!
Suomen Tekstiili & Muoti on päättänyt perustaa alan osaamisen ja vetovoiman edunvalvontaan oman vaikuttajaryhmän. Aiheet ovat tekstiili- ja muotialan yrityksille niin tärkeitä, ettei niiden käsittely osana Työelämä ja osaaminen -ryhmää enää riitä.
”Tekstiili- ja muotiala on vihreän, digitaalisen ja kuluttajakäyttäytymistä koskevan siirtymän vuoksi merkittävässä murroksessa. Muutosta vauhdittaa myös EU:n tekstiilistrategia ja sen mukanaan tuoma sääntely. Yrityksissä tarvitaan uudenlaista osaamista ja uusia osaajia, joista kilpailemme myös muiden toimialojen kanssa”, perustelee ryhmän perustamista liiton toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.
Uusi Osaaminen ja vetovoima -vaikuttajaryhmä käsittelee laajasti osaamisen ja vetovoiman asioita. Ryhmä pyrkii vaikuttamaan alan koulutuksen saatavuuteen, sisältöihin ja kehittämisen suuntiin kaikilla koulutusasteilla. Ryhmä keskittyy alan osaamistarpeisiin, osaajien saatavuuteen sekä alan vetovoimatyöhön ja parhaiden osaajien houkuttelemiseen alan yrityksiin, myös kansainvälisesti.
Kuka voi hakea?
Ryhmän jäseneksi toivotaan henkilöitä, jotka työskentelevät jäsenyrityksissä esimerkiksi rekrytointien ja henkilöstön osaamisen kehittämisen parissa, ja joilla on kiinnostusta alalla olevan osaamisen lisäämiseen. Lisäksi mukaan kutsutaan STJM:n kumppanioppilaitoksista henkilöitä, joilla on perehtyneisyyttä alan koulutukseen, osaamistarpeisiin sekä kehityssuuntiin.
Jäseniksi toivotaan jäsenyrityksissä johto- tai päällikkötehtävissä toimivia, jotka työskentelevät ryhmien aiheiden parissa. Yhdestä yrityksestä voi olla yksi edustaja kussakin vaikuttajaryhmässä. Sama henkilö voi olla jäsen useassa ryhmässä. Ryhmien nimityksissä huomioidaan, että jäseniä tulee tasapuolisesti erityyppisistä ja erikokoisista jäsenyrityksistä.
Liiton vaikuttajaryhmät ja niiden toiminta
Liitossa on toiminut vuodesta 2021 alkaen neljä vaikuttajaryhmää:
- Työelämä (ja osaaminen)
- Vastuullisuus ja kiertotalous
- Kansainvälinen liiketoiminta ja rahoitus
- Julkiset hankinnat ja huoltovarmuus
Ryhmien tehtävä on muodostaa liiton kantoja alalle tärkeisiin asioihin ja tuoda esiin jäsenyritysten näkökulmia ja tarpeita liiton vaikuttamistyöhön. Suurissa linjoissa ryhmät valmistelevat asiat liiton hallitukselle. Monissa kysymyksissä ryhmät toimivat itsenäisesti: esimerkiksi, kun liitto antaa lausuntoja tai kun tarvitaan nopeasti kantoja johonkin ajankohtaiseen kysymykseen. Vaikuttajaryhmissä voidaan kuulla myös alan eturivin asiantuntijoita ja päättäjiä tarpeen mukaan.
Ryhmät toimivat joko kasvokkain tai virtuaalisesti kokoontuen 2–4 kertaa vuodessa. Vaikuttajaryhmien jäseniltä edellytetään sitoutumista ryhmien toimintaan. Jäsenten on osallistuttava vähintään 50 % ryhmän kokouksista. Vuodesta 2023 alkaen ryhmien puheenjohtajat valitaan jäsenyritysten edustajien joukosta.
Ryhmien koko voi olla 5–20 henkilöä. Uuden Osaaminen ja vetovoima -ryhmän jäsenet nimetään aluksi vuodeksi, jonka jälkeen ryhmän jatkoa arvioidaan. Jos jäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee hänet nimennyt jäsenyritys hänen tilalleen uuden henkilön kulumassa olevan toimikauden loppuun.
Pääset hakemaan ryhmään ja täyttämään hakulomakkeen tästä linkistä.