VATT:n tutkimus odottaa tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuuden kehityksen jatkuvan viime vuosien mukaisesti

Tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuuden toimialaryhmän rakennemurros on ollut 1980-luvulta tähän päivään asti yksi Suomen taloushistorian voimakkaimmista. Kun vielä 1980-luvun alussa toimialoilla työskenteli lähes 80 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu arvonlisäysosuus oli noin 2,5 prosenttia kokonaistuotannosta, vuonna 2012 toimialoilla työskenteli enää alle 12 000 henkilöä ja tuotantoosuus oli 2,3 prosenttiyksikköä alhaisempi.

Article image

Toimialan varsinainen tuotantotoiminta edelleen vähenee ja jäljelle jäävä tuotantotoiminta tehostuu. Kun yritysten hallinnoinnin ja tuotekehityksen tuottavuus on hyvä, odotetaan toimialan kasvun riippuvan tulevaisuudessa ennen kaikkea tuottavuuden kasvusta.

Vuonna 2030 toimialaryhmässä työskennellee hieman yli 8 000 henkilöä, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin vuonna 2013, ja toimialalla tuotettaneen 0,15 prosenttia Suomen talouden arvonlisäyksestä.

Tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuuden toimialaryhmä on tarkastelussa yksi pienimmistä jalostuksen toimialaryhmistä. Vuonna 2012 toimialan tuotantoosuus oli noin 0,25 prosenttia kansantalouden kokonaistuotannosta.

Lisätietoja: